| | | | |

Психолог: Големите революционери се опитваха да излъжат хората, че единственото, което зависи от тях е да излязат, да вдигнат юмрука, да вдигнат червения картон и всичко да се оправи

Предстои някакво разместване, защото това положение е трудно поносимо. То е всичко, както беше казал г-н Костов на времето “с отвращением”.

снимка: Архив

Това каза за аудиокаста “Това е България” на “Фокус” социалният психолог Росен Йорданов относно политическата обстановка в България в момента.

“Очевидно е, че не може да продължава прекалено дълго. Очевидно чакаме нещо ново да се появи като излъчване, като послания, което да хване декиш.

Очевидно има неща, които в дадена плоскост и ниша в обществата се коментират и говорят. Но то е трудно уловимо, защото на фона на тази фрагментация, която настъпи след пандемията и по време на войната, е много трудно да хванеш някакви общи трендове.

Дори хората, които се занимават с това и си вадят хляба, хора, които правят емпирични изследвания ежедневно, дори те не могат да ги формулират.

Аз не съм чул някаква идея за това какво идва отдолу, какви са тенденциите, кои са хората или поколенията. Сега ги делят на поколение Y, поколение Z, Милениум и т.н., което означава, че има някакви общи очаквания”, каза още той.

“Аз работя с много хора и индивидуално, и групово със стотици, хиляди хора даже. И това, което виждам е, че има глад и той е малко неосъзнат.

Глад като казвам, имам предвид желание, някакъв драйф, хайде да използваме тази чуждица. Потребност да тръгнеш нанякъде, потребност някой да ти формулира реалността така, че да ти я формулира по начин, по който да ти стане интересна. Но това още не се е случило”, категоричен бе социалният психолог.

Според Росен Йорданов в момента тече много тежка кампания.

“От три години, това е един от най-големите грехове, на големите революционери е, че се опитваха да излъжат хората, че целият мач е свирен и нищо не зависи от тях. И единственото, което зависи от тях е да излязат, да вдигнат юмрука, да вдигнат червения картон и всичко да се оправи.

Казах им го преди три години, че няма да се оправи така, не е толкова просто. Защото ти трябва да опишеш и да накараш хората да се почувстват, не е достатъчно да свалиш някого, много по-важно е какво ще изградиш след това”, допълни той.

Кога ще има промяна?

“Когато някой разкаже реалността по различен начин и събуди този драйф, който аз виждам в контактите ми с хора от различни сфери. И от хора, които страдат, оплакват се за едно, за друго или за трето, но всъщност започнеш да виждаш искра в очите им.

Когато им поднесеш нещо, което те разбират, и което може да им свърши реална работа на базата на коректно и точно разбиране на реалността и обяснение на реалността. Ще се появи такъв човек, убеден съм.

Смятам, че в ДПС тече наистина процес на промяна, на обновяване, на промяна на поколенията, не просто на курса, не просто ултимативно, че партията предприема един евроатлантически курс.

По-скоро говорим за смяната на поколенията, но това да стане еволюционно, не революционно, първо. И мисля, че това ще бъде сигнал и в другите политически формации за подобна промяна”, каза Росен Йорданов.

Разказвачът

“Тогава ще се появи онзи разказвач, който може да разказва добре. В ДПС, както е известно, те отдавна си подготвят добри разказвачи, тренират ги.

На други места разчитат малко на импровизация, други партии се опитват да подражават на ДПС, примерно както е в ГЕРБ, имат младежка организация. Но ще дойде новият разказвач, ще се появи”, заключи психологът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts