| | | |

СРАМ! В ЕС и НАТО вече ни гледат под лупа, наричат ни предатели, а Димитър Стоянов се репчи

Остра задочна размяна на реплики между латвийския и българския министър на отбраната възбуди обществеността в последните часове.

Вчера в интервю за местна медия шефът на военното ведомство в Рига и вицепремиер на прибалтийската страна Артис Пабрикс попиля Унгария и България за това, че отказват да помогнат с оръжейни доставки на Украйна.

снимка Интернет

И буквално нарече действията на властите в София и Будапеща предателски по отношение на общата политика на НАТО като страни-членки на Алианса.

„Мисля че, до известна степен, подобна позиция в рамките на ЕС и НАТО е по принцип много близка до предателство.

На това мнение съм, защото не разбирам подобна позиция, не одобрявам подобна позиция“, каза Пабрикс в отговор на въпрос дали е обсъждал с колегите си от останалите страни членки на Алианса и ЕС позициите на България и Унгария срещу изпращане на оръжие за Киев.

„И мисля, че след това към всички политици и държави от ЕС и НАТО, които подкрепят подобна позиция, ще се отнасят много, много лошо.“

Той определи решението за предоставяне на военна помощ и като сигнал на кои страни може да се има доверие и на кои не.

По думите му има лидери, „които говорят красиви думи, но които изчезват, когато проблемът се надигне“.

И напомни, че когато Русия е започнала войната в Украйна в 04,00 часа сутринта на 24 февруари, само 4 часа по-късно над небето на Латвия вече е била усилена охраната на страната с помощта на съюзниците от САЩ и Западна Европа.

Днес обаче родният военен министър, дясна ръка на президента Румен Радев – Димитър Стоянов, се изрепчи на латвийския си колега с думите, че България била суверенна страна и сама решавала каква да е политиката й.

“Има решение от 47-ото Народно събрание, където е казано каква помощ трябва да се оказва, така че ние спазваме стриктно това, което е решено от Народното събрание.

Нямам навик да критикувам чужди политици, но ще кажа, че България е суверенна република и си взема решенията вътре в страната, а не от някоя балтийска столица или където и да е другаде.

Ние трябва да следваме нашия си интерес, а интересът е такъв, какъвто го определя Народното събрание”, отсече ядосан Стоянов.

Според него даването на оръжие за Украйна трябва да става след преценка дали това няма да повлияе на отбранителните способности на армията ни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts