| | | |

Секретарят на Радев хвърли бомба: Денков лъже! Няма документ до ДАНС с искане…

Продължава конфликтът между правителството и президентството по въпроса с председателя на ДАНС Пламен Тончев.

След всичко, което стана с машинното гласуване в рамките на отминалите вече местни избори, премиерът Николай Денков официално поиска оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Досега обаче държавният глава не е изразил съгласие да я разпише.

„Аз съм подготвил моето писмено становище към президента Румен Радев с отрицателно мнение, тоест да не бъде подписана оставката на председателя на ДАНС”

Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова тв Димитър Стоянов, бивш служебен военен министър и секретар по сигурността на Румен Радев.

По думите му, мотивите, които са посочени от министър-председателя, са „нефелни”.

„Те са толкова несъществени, че аз не виждам причина да се предприеме такова действие”, коментира още той.

Стоянов нападна правителството за това, че не освобождава от длъжност истинския виновник за отмяната на машинното гласуване и подриването на доверието в изборния процес – заместник-министърът на електронното управление, за когото е ясно, че е извършил незаконни действия.

Иначе докладът на ДАНС, който разбуни парламента два дена преди самите избори и послужи вторично като мотив за отмяна на машините от страна на ЦИК, бил напълно в реда на нещата, по законен път и нормален.

Стоянов коментира и информацията, че Денков е поискал от агенцията доклад за сигурността на машините, но не е получил такъв.

„Дали наистина го е поискал? Нека да излезе и да каже с кой документ е изпратил такова искане към ДАНС. Аз се съмнявам, че има такова”, каза секретарят по сигурността.

Според Димитър Стоянов, на това правителство „всички са му виновни”. И е уверен, че то не е работещо за разлика от служебното правителство, в което самият Стоянов е участвал.

“В момента нямаме сглобка, имаме разглобка”, каза още секретарят.

Няколко пъти Димитър Стоянов заяви, че говори като гражданин, а и отказа да коментира казуса “Лукойл” с аргумента, че не е специалист по темата.

Въпреки че ще участва като представител на президентството в Съвета по сигурността към МС, както е участвал досега, Димитър Стоянов посочи, че не се интересува от цената на световните пазари на сорта петрол Брент, а се интересува от това колко му е цената на колонката на бензиностанцията, на която зарежда.

Въпреки заявката, че не е специалист по темата, Димитър Стоянов пак ще участва в Съвета към МС в четвъртък, където ще заяви, че е абсолютна лудост да се отмени за три дена дерогацията.

Стоянов поиска, също като гражданин, някой да излезе и да каже: “Какво беше лошото на служебния кабинет на президента Радев – нека някой да излезе и да каже…”

България трябва да има работещо правителство, не служебно, а работещо. А това правителство не работи, отсече още Димитър Стоянов, припомняйки, че служебното правителство за 10 месеца свърши толкова много неща.

Също така утвърди, че по време на служебното правителство цените непрекъснато са падали, а сега при редовното непрекъснато се повишават.

На въпрос как вижда изобщо работата на институциите при това недоверие и то при положение, че в близост до България се водят две войни – в Украйна и в Близкия изток, които могат пряко или косвено да ни засегнат, Димитър Стоянов заяви, че по-скоро погледът не трябва да е насочен към ДАНС, а към ДАР и военното разузнаване като отговорни.

Отделно на това ДАНС доказвала, че си върши работата и е полезна на държавата, утвърди Стоянов и посочи действията на ДАНС по изгонване на руски шпиони, например това с предстоятеля на Руската църква в София.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts