| | | |

Мартин Димитров: С ГЕРБ няма дебат за бюджета, те критикуват от разстояние

“Критиките на ГЕРБ за бюджета са продължение на местните избори. Тези избори приключиха и е време това да спре”.

” Някои от критиките трябва да бъдат отразени, но все пак този бюджет още не е внесен и има време да се коригира. Трябва диалогичност и да се разговаря”

Това заяви по бТВ депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” Мартин Димитров, който коментира проектобюджета за 2024 година.

“В един бюджет, който дори още не е внесен в НС, а е обект на обсъждане, могат да бъдат направени промени. Трябва обаче повече конструктивизъм. Нека състезанието да бъде с добри идеи”, призова Димитров, който е член на Комисията по бюджет и финанси.

“Няма опасност от влизане в дългова криза. Някои забравиха, че последното служебно правителство предложи бюджет със 7% дефицит.

Ние сега предлагаме бюджет с 3% дефицит, а дефицит е равно на дълг.

Припомням, че служебният кабинет предложи и вдигането на три вида данък. Сега това няма да се случи и няма да има вдигане на нито един данък.

Относно данъчните ставки колегите от ГЕРБ са в противоречие, защото казват – искаме по-нисък дефицит, а от друга страна искат ДДС за ресторантьорите да остане 9%.

Тези 9% бяха въведени заради кризата с ковид. Сега всеки вижда, че заведенията са пълни. По тази тема трябва дебат в парламента и да се гласува, защото в момента ГЕРБ критикуват от разстояние и не искат да разговарят”, призова Димитров от ефира на Би Ти Ви.

“12 млрд. капиталови разходи е страхотна програма. Ще е хубаво всички заложени инфраструктурни проекти да се случат, но все пак 12 млрд. е доста амбициозна програма и там имам резерв.

Растежът на икономиката ще зависи и от външните фактори – двете войни. Ние трябва да се целим във възможно най-високия реалистичен растеж.

Случвало се е в Европа да има забавяне на растежа, а в България да е обратното.

Призовавам този бюджет да се превърне в бюджет на реформите, но това трябва да стане след разговори с ГЕРБ. Те призоваха и за замразяване на Швейцарското правило за пенсиите.

По всички други мерки, които сложат на масата, можем да разговаряме, но от увеличение на пенсиите няма как да го направим. Това е основно наше обещание”, категоричен бе Мартин Димитров.

Той коментира и допълнителната такса върху “Газпром” за пренос на газ:

“В период от днес от 10 дни по-нататък се очакват тези приходи, не конкретно днес и сега. До десет дни трябва да дойдат първите плащания от руснаците. МФ частично разчита на тези средства, а не напълно – това е отговорът, който получих аз от министерството”.

“Руснаците не могат да кажат “не” на вноската, но могат да се случат странични движения, с които тя да се намалява”, предупреди народният представител.

“Нямаме никакво заинатяване на дерогацията. Ние трябва да вземем такива мерки, които да не застрашат цените на горивата.

Днес с колегите от ПП-ДБ взехме решение дерогацията да се случи след три месеца.

Интересно ми е защо колегите от ГЕРБ и ДПС нито веднъж не попитаха служебното правителство за дерогацията. Три дни е много кратък срок за такова рисково решение.

Нашата основна цел е да не застрашим българската икономика”, приключи Димитров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts