| | | |

Кирил Петков: ГЕРБ и ДПС се опитват да ни вкарат в политически капан

Изчакахме всички доклади – на българските служби, и на министерството на икономиката, и на постоянния представител на държавата в “Лукойл”. Срокът от септември месец се потвърди като минимален. Но минимален срок може да бъде потенциално 1 март.

ДПС и ГЕРБ се опитват да ни вкарат в политически капан. Няма да допуснем да се качат цените, нито да има липси на бензин и дизел, само защото някой се опитва да прави политически заигравки.

Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков след заседанието на Съвета по сигурност.

Според него двете партии се надявали да се стигне до сценария с високи цени и липса на горива, за да може вината за това да бъде отнесена към правителството.

”Политическият капан е, ако ние сме отговорни за българските граждани и спазим сроковете, които експертите ни казват, че са минимално теоритичните, да ни обвинят, че защитаваме руските интереси. А ако не сме отговорни и гласуваме с тях и се качат цените на бензиностанцията, да бъде обвинено правителството”, посочи той.

“Готови сме да прецизираме датата от 15 март на 1 март 2024 г. за прекратяване на дерогацията, но всичко друго би донесло рискове”, обясни Петков.

“Независимо от политическата риторика, която ще бъде изказана през следващите дни, ще отстояваме интереса на гражданите.

Твърдо сме “за” за прекратяването на паричните потоци към Путин, но това не трябва да стане за сметка на българските граждани”, допълни той.

“За мен беше важно да останат до края на срещата, за да се видят всички мнения. Всеки народен представител е длъжен да се запознае обективната информация и да вземе решение”, коментира Петков напускането на представителите на ГЕРБ и ДПС на срещата още преди да е приключила.

“Агенция “Митници” има възможност да контролира износа. Сега прави насрещни проверки с държавите, които получават този износ. Бензин и дизела може да се изнася само за Украйна, там ще има проверки.

За продукти с екологичен риск трябва да се препотвърди, че всеки един такъв износ има такова съдържание”, посочи депутатът от ПГ на “Продължаваме промяната – Демократична България”.

“Базовият петрол на рафинерията винаги е бил руски. Спада на първите 50% и спада на вторите 50% имат голяма разлика. Първите 50% се смесват с руския петрол, при вторите трябва самата база да бъде сменена, за което се изисква технологично време”, посочи Петков.

Срещата започна в 8 ч. Тя бе свикана извънредно от премиера Николай Денков. На нея трябваше да се обсъди дали дерогацията за руски суров петрол може да се прекрати веднага, каквото предложение внесоха от ГЕРБ в парламента.

Иначе срокът на дерогацията е до октомври 2024 г. А пък премиерът Денков допусна, че той може да се скъси до март 2024 г. По това време премиер трябва да е Мария Габриел.

Представителите на ГЕРБ Десислава Атанасова и Делян Добрев напуснаха срещата по-рано след скандал. Малко по-късно ги последваха и депутатите от ДПС.

“Коалицията Путин е факт. Изключително безполезна среща. Загуба на време за нас”, заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски на пресконференция в Министерски съвет по адрес на групите на “Възраждане”, БСП и ПП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts