| | | |

Радев гневно: Фарсът с Асен Василев е пълен! Тази държава вече не е наш съюзник ВИДЕО

Следя със сериозна загриженост случващото се в НС. Мнозинството трябва да си дава ясна сметка, управляващите, всички в този парламент, че властта е съзната отговорност към гражданите, а не хазартно надлъгване.

И докато парламент и правителство си играят на власт, текат редица процеси със силен деструктивен заряд.

Това заяви президентът Румен Радев, който коментира решението дерогацията за “Лукойл” да отпадне през март идната година и провала на гласуването на вота на недоверие срещу кабинета “Денков”.

“Сами съсипваме енергетиката си и икономиката си, режем си европейската перспектива. Сами си саботираме националните приоритети.

Преди месец предупредих, че новата енергийна вноска ще декапитализира “Булгартрансгаз” и ще има негативен отзвук в Европа.

Тогава управляващите шумно отрекоха. Едва днес те започнаха да осъзнават размера на щетата, която те причиняват.

Дългът на “Булгартрансгаз” е вече над 250 милиона, а Унгария подаде иск срещу България в ЕК.

Затова бяха днес тези аварийни, панически мерки, да се спре обезкървяването на “Булгартрансгаз”. Но това не решава проблема”, каза още Радев.

“Този дълг няма как да се отпише. Парите от вноската няма да влязат в бюджета. България се сочи с пръст като ненадежден партньор и Унгария, с голяма вероятност, ще сезира съда на ЕС”, допълни той.

“Същата тази Унгария, която е наш съюзник, партньор, с която ни свързват силни исторически връзки. Същата Унгария, в която – благодарение на приятелството ми с президента и премиера, се подписа споразумение, което превърна България във важен фактор в доставките на втечнен газ в Европа. И ние в този момент с тези действия съсипваме и това”, каза Радев.

“Фарсът става пълен, когато четем в западните медии изявление на нашия министър на финансите, който твърди, че основната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вноса на руски газ за Унгария и Австрия.

България явно става тясна за манията за величие на някои хора, които се опитват да диктуват решения на суверенни държави, на които разчитаме за нашето членство в Шенген”, продължи държавният глава.

“Силно се надявам и премиерът, и външният министър, и комисията по външна политика да осъзнават какво се случва”, каза още Радев.

“Всички анализи и разчети показват, че прибързано премахване на дерогацията води до неоправдан риск от дефицит на горива и скок на цените Явно в календара на сглобата фигурират дати за ротация, но от тези дати се интересуват само те.

В календара на българите има други дати – тези за плащането на сметки.

Правителството има бъдеще само тогава, когато то се интересува от интересите на гражданите”, каза още президентът, коментирайки дерогацията и здравината на сглобката.

Случаят с председателя ДАНС Пламен Тончев е приключил. Изпратих официален отказ на искането на премиера Николай Денков за неговото освобождаване, защото мотивите не отговарят на закона”, заяви още президентът Румен Радев пред журналисти.

Президентът участва в отбелязването на 110-годишнина от основаването на Съюза на българските писатели. Честванията, които отбелязват годишнината от основаването на творческото сдружение, се провеждат под патронажа на държавния глава.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts