| | | |

“Лукойл” шантажират държавата, няма да умрем без руски петрол

Компанията “Лукойл” шантажира държавата с неверни информации за запълване на резервоарите и високи цени на горивата, след като от 1 януари им бъде забранен износа на горива, произведени с руски петрол.

Около тази позиция се обединиха пред Нова телевизия Калоян Стайков от института за енергиен мениджмънт, експертът Красимир Манов и Мартин Георгиев от института за изследване на демокрацията

“Лукойл” шантажира и опитва да натиска правителството с несъществуваща опасност. От 18 месеца слушаме, че без “Газпром” и без руски нефт ще умрем. Е не сме умрели.

Рафинерията винаги е работила и без руски нефт. Ако искат да изнасят продукти след 1 януари, спокойно може да внася неруски нефт. Ако не иска, ще си ограничи производството до 40-50% и ще задоволява само българския пазар”, каза Георгиев по повод заплахите, разпространени от “Лукойл Нефтохим” в събота.

Те дойдоха, след като в края на миналата седмица бе постигнато съгласие от 1 януари да бъде забранен износа на горива, произведени от руски петрол, а от 1 март и вноса на петрол от Русия.

“Дерогацията бе въведена, за да няма шок в цените на горивата на вътрешния пазар. А не да се запази бизнесмодела на една или друга рафинерия”, каза Калоян Стайков.

“Няма руски или неруски нефт, а на сортове. Те работят със сорт Уралс. Руски е, ако го продаде руска фирма.

Сорт “Уралс” може да ви го продаде и казахстанска фирма. В Новоросийск можете да си купите нефт от 100 фирми.

Никой не спира Лукойл да работят. Това със запълването на резервоарите просто не е вярно”, каза Красимир Манов.

При ценови шок могат да се освободят горива от резерва, категорични бяха експертите. Според тях държавата не упражнява добре правата си през златната акция, която притежава.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts