| | | |

Шефът на МВР съгласен с Денков, удари по Кирил Петков ВИДЕО

Аз съм на 100% с премиера Денков за обстоен анализ на отделните случаи на насилие по време на протеста срещу БФС (Българския футболен съюз). Не съм съгласен работата на министерството да бъде поставяна под общ знаменател заради единични прояви на полицейски произвол.

Това заяви на извънреден брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Поздравявам всички служители на МВР, които съвестно си свършиха работата в деня на протеста. Перфектно се справихте. За по-малко от 2 часа овладяхте тази невиждана вандалска агресия, която от тълпата се изсипа върху вас.

Бяхте бити, плюти, блъскаха ви с горящи контейнери и въпреки всички провокации, се справихте, като професионалисти, достойни да бъдат част от системата на МВР“, каза той.

„Благодаря, че не допуснахте центъра на София да се превърне в истински погром“, добави силовият министър.

„Нека не пропускаме факта, че сред мирно протестиращите, е възможно да е имало платени провокатори, които са се раздели максимално.

Благодаря, че Денков потвърди, че лидер на политическа партия е опитал да кадрува в МВР и аз не съм го допуснал. Така направи Кирил Петков, не приемам да се издават присъди от телевизионни студиа и социални мрежи“, каза Стоянов.

„Никъде в Европа няма практика след такива протести и много по-тежки масови безредици, да хвърчи оставката на вътрешен министър.

Още веднъж искам да припомня, че министърът определя и контролира изпълнението на стратегически цели и задачи, работи по изпълнението на държавната политика, като например приемането ни в Шенген. Нямам правомощията да ръководя действия на терен“, категоричен бе той.

По думите му това е отговорност на главсекът на МВР.

„Ясно се разграничавам от всякакъв вид произвол“, каза той.

Думата взе главсекът на МВР Живко Коцев:

снимка: Кадър

Определено присъствието ни тук пред вас не е повод за гордост за това, че няколко антигерои, маскари, изместиха идеята, каузата и смисъла на протеста срещу ръководството на БФС“, поде той.

По думите му са направени първоначални оценки.

„Бързо идентифицирахме полицаите, които са си позволили своеволно да упражнят агресия върху мирни, цивилни граждани, които не са свързани с протестните действия“, каза той.

„Моля чрез вас да спрем да противопоставяме полиция срещу общество, а всички ние, заедно с вас, да се обединим срещу хулиганските действия на правонарушителите и срещу неправомерните действия на полицейските служители в системата. Униформата трябва да се носи с чест и достойнство“, каза Живко Коцев.

По думите му предотвратените щети са много по-малко от причинените. Той призова да се спрат разговорите и коментарите по темата от хора, които не са експерти.

„Те нямат експертиза и познания. Да спрат с политиканстването. Колкото по-малко неекспертност има върху гърба на полицията, толкова по-големи са шансовете за успеваемост и да се съхрани мотивацията на служителите“, добави той.

„Няма да търпим хора, които нямат желание да работят и да се развиват. Това може да го направим всички заедно като раждани, които проявяваме нетърпимост към такъв вид действия“, добави Коцев.

„Моля на днешната спортна среща, да бъдат ограничени емоциите и да има много разум в поведението на всички ни“, каза той.

Думата бе взета и от шефът на СДВР Любомир Николов:

снимка: Кадър

“В качеството си на директор на СДВР веднага след протеста, след приключване на операцията, съм се самосезирал по повод на разпространените кадри на полицейско насилие“, заяви шефът на СДВР Любомир Николов.

„В рамките на по-малко от 48 часа е установено, че петима служители са извършили нарушение. Образувани са дисциплинарни производства срещу трима служители за превишаване на правомощията им и са отстранени от длъжност.

Срещу други двама тече проверка, която ще установи каква е тяхната съпричастност към деянията“, каза той.

“Един командир на отделение и двама старши полицаи са отстранени временно от длъжност. В хода на проверката се установяват и други служители, които ще понесат отговорност за действията си“, добави той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts