| | | |

Александър Иванов: От ГЕРБ – СДС сме против предложените промени за ограничаване…

“Промените по данъчните закони са направени под предлог, че икономиката ще се изсветли и събираемостта ще се повиши.

Повечето организации, които изпратиха становище по тези законопроекти казват, че те единствено ще увеличат административната тежест за гражданите, бизнеса и приходните агенции, които ще трябва да ги изпълняват. Поради това се отнасяме с резерви към тях.”

Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ – СДС Александър Иванов.

И припомни, че парламентарната група на ГЕРБ – СДС не е подкрепила предложените промени в данъчните закони и в ресорните комисии.

Иванов добави, че ГЕРБ са и против допълнително ограничаване на прага на кешовите плащания.

“ГЕРБ е политическата сила, която преди повече от 10 години въведе този праг за ограничаване на разплащанията в брой. Той изпълни и продължава да изпълнява функцията си”, добави Иванов.

Мартин Димитров от ПП – ДБ също коментира прага на разплащанията в брой.

Според него, ако има намаление на прага за кешови разплащания, той трябва да бъде много по-плавен. Не от 10 000 на 5000, а от 10 000 на 8000, например.

“Това е едната алтернатива, другата е изобщо да не се променя”, коментира темата пред медиите в парламента икономистът.

Народният представител допълни, че електронните пари ще стават все по-популярни и по-използвани в бъдеще, но подчерта, че възможността гражданите да извършват плащания в хартиени банкноти ще остане тяхно право и то няма да им бъде отнето.

“Истинският въпрос е колко да бъде прагът за кешови разплащания. Дали ако намалее на 5000 лева това би било проблем, или да остане на сегашните 10 000 лева.

Моето лично мнение е, че или не трябва да намаляваме този праг, или ако все пак го намаляваме, да падне на 8000. Винаги сме защитавали идеята за плавен преход”, уточни Димитров и добави, че ще се търси най-доброто решение по този въпрос.

По думите му голяма част от сивата и черната икономика е кеш.

„Има хора, които вярват, че с намаляването на праговете за кешови разплащания се ограничава сивата и черна икономика в България, но за да го постигнем и да избегнем вредни въздействия върху определени хора от обществото, трябва да се прави постепенно и поетапно“, разясни депутатът от ПП-ДБ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts