| | | |

Виктор Орбан размаха пръст на ЕС заради Украйна: Заплаши да…

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заплашва да блокира цялата помощ на Европейския съюз за Украйна, както и бъдещото присъединяване на страната към блока, освен ако лидерите на ЕС не се съгласят да преразгледат цялата си стратегия за подкрепа на Киев, според писмо до президента на Европейския съвет Шарл Мишел, пише Politico.

В писмото, адресирано до Мишел, унгарският премиер е заявил, че не може да бъде взето никакво решение за финансиране на Украйна, за започване на преговори за присъединяване към ЕС или за по-нататъшни санкции срещу Русия,

докато не се проведе тази “стратегическа дискусия”, когато лидерите се съберат в Брюксел в средата на декември.

“Европейският съвет трябва да направи преглед на изпълнението и ефективността на нашите настоящи политики спрямо Украйна,

включително различните програми за подпомагане”, пише Орбан в писмото, на което не е посочена дата, но носи печата на унгарската президентска канцелария.

Той също така пита защо Европа трябва да продължи да подкрепя Украйна в момент, когато САЩ, които са предоставили по-голямата част от военната помощ за Киев, може да не са в състояние да продължат финансирането поради партийна безизходица по отношение на бъдещата подкрепа.

“Европейският съвет трябва да проведе откровена и открита дискусия относно осъществимостта на стратегическите цели на ЕС в Украйна”, се посочва в писмото.

“Все още ли смятаме тези цели за реалистично постижими? Устойчива ли е тази стратегия без солидна подкрепа от страна на Съединените щати?

Можем ли да приемем продължаващата подкрепа от страна на Съединените щати за даденост? Как си представяме архитектурата на сигурността на Европа след войната?”, се пита още в писмото.

В него се допълва, че

“Европейският съвет не е в състояние да вземе ключови решения относно предложените гаранции за сигурност или допълнителна финансова подкрепа за Украйна, да одобри по-нататъшното засилване на режима на санкции на ЕС или да постигне съгласие относно бъдещето на процеса на разширяване,

ако не бъде постигнат консенсус относно бъдещата ни стратегия спрямо Украйна”.

Работа около Унгария

Писмото на Орбан вдига залозите в дългогодишното противопоставяне между Будапеща и Брюксел, който задържа 13 млрд. евро (25.94 млрд. лева) от фондовете на ЕС за Унгария поради опасения, че страната не спазва стандартите на ЕС за върховенство на закона.

Без да се посочва директно, писмото предполага, че Будапеща може да използва правото си на вето, за да блокира отпускането на планираната помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро –

пари, които са необходими за финансиране на украинското правителство, докато въоръжените му сили се борят срещу пълномащабна руска инвазия.

В допълнение към 50-те милиарда евро Орбан заплашва да блокира планираната военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро, както и започването на официални преговори за присъединяване на Киев към 27-членния съюз, които лидерите се надяваха да одобрят на следващото заседание на Европейския съвет на 14 и 15 декември.

Според един от дипломатите на ЕС, на когото е била предоставена анонимност, за да се обсъдят поверителни обсъждания, Орбан е “заложил капани” на целия процес на вземане на решения в ЕС относно Украйна като част от стратегията за повишаване на натиска върху Европейската комисия да отпусне 13 млрд. евро на Унгария.

Дипломатът е заявил още, че докато в други случаи Будапеща се е въздържала при ключови гласувания и е позволила на ЕС да наложи санкции срещу Русия, в този случай “не очакваме това да се случи”.

“Това не е въпрос на неутралитет за Унгария”,е коментирал източникът. “Става дума за влияние.”

Заплахата на Орбан идва в особено деликатен за Украйна момент, когато въоръжените сили на Киев се борят да постигнат успехи срещу нахлуващите руски войски

и точно след като съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан предупреди, че “прозорецът се затваря” за американската помощ за Украйна.

Тъй като Унгария засилва напрежението и заплашва да превземе декемврийската среща на върха на лидерите на ЕС, някои държави вече обмислят начини да заобиколят Будапеща и да продължат да предоставят помощ на Киев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts