| | |

Снегът тепърва започва. Довечера вече ще е страшно!

Довечера валежите в цялата страна ще се активизират и ще са интензивни. Вятърът от север-северозапад ще се усилва, по изгрев в цялата страна вече ще е бурен, в североизточните райони ураганен.

Не излизайте навън, нощта ще е тежка и рискова, предупреждават от Meteo Bulgaria.

В събота през деня от запад на изток застудяването продължава, дъждът премина в сняг на все повече места като през нощта срещу неделя това ще се случи и на югоизток, включително по морския бряг.

Количествата ще са значителни, в по-голямата част от страната между 30 и 80 л/кв.м. Реките ще повишат нивата си, има опасност от разливи и наводнения.

С усилването на вятъра от северозапад виелици и навявания на преспи, особено по проходите и в североизточните райони, където поривите отново ще достигат и надминават 100 км/ч. Смущения и проблеми по ел. мрежа.

В планинските райони ще има и заледявания. Заради все още наличната листна маса са възможни счупвания на клони или падане на цели дървета.

Снегът дойде по-рано от очакваното на прохода “Шипка”. Прогнозата беше да завали в късния следобед, но заваля още преди обед днес. Снежната покривка вече е над 10 сантиметра.

снимка: Фейсбук

Oграничено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона по републиканската пътна мрежа в област Монтана, както и пътя Видин – Монтана в посока Монтана, и през Троянския проход заради снеговалежа.

Временно трафикът се осъществява само в активната лента при 34-тия километър в посока Варна на автомагистрала “Хемус” заради пътен инцидент.

Поради същата причина е двупосочно движението в едната лента по пътя Перник – Кюстендил в района на Радомир. 27 снегорина обработват основните пътища в Монтанско, но работата им по Обходния път на Монтана е затруднена.

Причината – множество спрели автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, уточняват от агенция “Пътна инфраструктура”.

От там посочват и че се оказва съдействие на закъсалите, както и че две машини осигуряват проходимостта по пътя през прохода “Петрохан”.

Припомняме, че огромно задръстване се беше образувало на прохода. Станала е лека катастрофа между снегорин и кола, при която няма пострадали. Силен сняг вали в района. На места снежната покривка надхвърля 10 сантиметра.

Обявен е червен код за валежи от сняг и бурен вятър в 4 области от Североизточна България – Разград, Шумен, Силистра и Добрич в неделя, съобщиха от НИМХ.

снимка: НИМХ

Оранжев код за бурен вятър и валежи от дъжд и сняг важи в 7 области от Северна и Източна България – Русе, Велико Търново, Търговище, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен.

В неделя валежите постепенно ще отслабват и спират, най-късно – над Североизточна България. Следобед от Запад предстои разкъсване и намаление на облачността.

През нощта срещу понеделник на места в котловините прогнозата е за температури до -8, -10 градуса.

В понеделник – утихване на вятъра и повече слънчеви часове. Тогава дневните температури ще са предимно между -1 и 4 градуса.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Meteo Bulgaria

Similar Posts