| | | | |

ДБ и ПП видяха политическа саморазправа, сезират Конституционния съд за смяната на ….

ДБ и ПП дават на конституционния съд решението на Народното събрание да освободи шефа на Сметната палата Цветан Цветков.

Това заявиха на брифинг в парламента от двете партии.

Цветков беше освободен изненадващо преди седмица с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и “Български възход”.

Като “политическа саморазправа” – така определи решението Надежда Йорданова от ДБ. Според нея мотивите са били формални и чисто политически.

Подаваме искане пред Конституционния съд, с което да се обяви за противоконституционно решението на Народното събрание, с което беше освободен председателя на Сметната палата. Това каза депутатът Надежда Йорданова

Тя посочи, че това решение само по себе си представа политическа саморазправа с председател на една независима институция.

“Видяхме, че председателят на Сметната палата беше освободен изцяло с политически аргументи в пълно нарушение на Закона за Сметната палата и Конституцията на Република България”, каза Йорданова.

Депутатът от “Демократична България” смята, че шефът на Сметната палата е отстранен след изслушването му за Nexo.

“Това не беше упражняване на правомощията на Народното събрание, а политическа гилотина. Важно е да помним това именно днес, когато отбелязваме жертвите на един от най-грозните политически моменти в българската история”, добави Йорданова и подчерта, че подобно политическо мракобесие не трябва да се допуска.

От своя страна Никола Минчев от “Продължаваме промяната” добави, че причината за освобождаването на Цветан Цветков е, че не се е включил в хора на ГЕРБ и ДПС по темата Nexo.

Минчев посочи, че това, че е изтекъл мандатът на Цветков, е причина да се стартира нова процедура по избор на председател на Сметната палата, както и на заместници, но не просто да бъде освободен предсрочно настоящия председател, без отворена процедура.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts