| | | |

Задава ли се нов мор?! САЩ алармира за неизвестно заболяване, фатално за кучетата

Неизяснено заболяване сред кучетата, което се развива доста бързо и в много случаи завършва със смърт, се разпространява с бърза скорост в САЩ и разтревожи учените, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Американската ветеринарномедицинска асоциация.

Асоциацията е изискала от ветеринарите да докладват всички случаи.

Учените все още не са установили дали патогенът, който може да доведе до фатален изход, е вирус или бактерия, и дали не е нов, мутирал вариант на т.нар. кучешка кашлица.

Симптомите включват кашлица, която може да продължи 4 до 6 седмици. Тя може да се развие в бронхит и да се задълбочи до пневмония.

Някои тежки случаи се характеризират с бързоразвиваща се пневмония в рамките на 24 до 36 часа.

Засега има малка вероятност болестта да се разпространи в човешката популация, но ветеринарите предупреждават собствениците на кучета да вземат мерки през празничния сезон, когато животните пътуват заедно със семействата или биват оставяни в хотели за кучета.

Случаи на заболяването се докладват от месеци, но сега асоциацията отправя официално предупреждение предвид празничния сезон.

Орегон съобщава за повече 200 случая. Не е ясен броят на заболелите в щатите Калифорния, Колорадо, Флорида, Джорджия, Айдахо, Илинойс, Индиана, Мериленд, Масачузетс, Ню Хемпшир, Роуд Айлънд, Върмонт, Вашингтон.

Властите в Орегон работят съвместно с щатските и националните диагностични лаборатории за идентифициране на случаите.

Щатският университетски колеж по ветеринарна медицина и биологични науки в Колорадо е свързал заболяването с някои случаи на тежка пневмония и смърт, се казва в съобщение на асоциацията.

Експерти от Ню Хемпшир са фокусирали изследванията си върху нова бактерия, но антибиотиците се оказват изненадващо неефективни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: abbeyrosefoundation.org

Similar Posts