| | | |

Пеевски спечели първия мач в политическия ММА

Когато на 19 октомври Делян Пеевски и Бойко Борисов попитаха със специално писмо премиера Николай Денков какви мерки е предприело правителството, за да изпълни споразумението с енергетиците, малцина си дадоха сметка, че предстои най-епичния сблъсък у нас: политическият ММА двубой за премиерския пост.

По онова време Пеевски все още бе съпредседател на ПГ на ДПС, а социолози, политолози и политически шамани свеждаха новата му роля само до първото кресло в Движението и до целта му да върне центъра на властта в българския парламент.

Но се оказа, че планът на Пеевски е съвсем друг – публичен урок кой и в името на какво може да управлява

Защото властта се дава от хората и е в името на хората.

Ден по ден, в продължение на месец, лидерът на ПГ на ДПС пържи на бавен огън Денков, показвайки, че следи изкъсо работата му, вижда издънките и не ги прощава.

Канонадата от крошета бе открита с искането Денков да докладва писмено на парламента казуса “Лукойл”.

Продължи с мощния удар премиерът да отговори чии интереси защитава – на “Путин” и “Лукойл” или на евроатлантизма и българските граждани.

Първият джаб, който повали Денков на земята, бе на 13 ноември, когато Пеевски отсече: “Работата на тъмно приключи! Искаме от премиера и министерски съвет пълна информация за свършеното по приоритети!”.

Тогава председателят на ПГ на ДПС обяви, че постигането на максимална публичност и прозрачност за работата на министър-председателя и Министерски съвет по най-важните за държавата теми и приоритети е от първостепенна важност и отговорност пред обществото.

И бе категоричен, че “задкулисните, безпринципни договорки приключиха”.

“Ще бъдем максимално изискващи и активни по отношение на действията на правителството и премиера, като всеки получен от тях отговор ще бъде публикуван, за да може хората да знаят какво се работи, от кого се работи, кой носи отговорност за действията, които се предприемат и най-важното, за да имаме непрекъсната обратна връзка с хората”, заяви Пеевски и публикува получен отговор по въпроса за готовността на страната ни по най-важния приоритет – влизането в Шенген.

Ако Николай Денков бе чул тогава, че “това е моделът, по който ще се работи и занапред”, сигурно би си спестил много главоболия. И обяснения пред камерите. Но премиерът академично подцени ситуацията.

Затова след снежната стихия, която взе жертви и остави над 500 000 домакинства без ток, дойде кръстосаният удар.

“Искам да се обърна към премиера: Г-н Денков, сняг онлайн не се чисти. Нито се отстраняват аварии на електропреносната мрежа в онлайн заседание на МС”, заяви Пеевски.

И призова Денков да докаже, че е премиер като напусне “топлия и уютен кабинет” и заедно с министрите отиде в снега – там, където хората бедстват.

Не знам как си представя господин Пеевски ролята на премиера. Призовавам го, ако иска той да излезе със снегорин, с лопата, каквото иска и да почисти снега, реши да прояви чувство за хумор Денков. Но се навлече нов удар – мощен хук.

Премиерът не е научил най-важния урок на властта – че тя е в името на хората, а не за личния му комфорт. И му препоръчвам да не се заиграва с шегички, а да работи, контрира Делян Пеевски. И нанесе ъперкът, който с който стресна не само Денков, но и цялата “Промяна”.

Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят, за да управляват държавата, да ме изберат за премиер. Аз няма да избягам от отговорност и мога да се справя. И ще работя винаги за хората. Очаквам номинацията им още днес, заяви Пеевски.

А на журналистическите и анализаторски питанки дали не се шегува, отговори три дни по-късно с отворено писмо до Денков:

“С тревога наблюдавам Вашата управленска безпомощност да се справите с климатично предизвикателство, снеговалеж, характерно за тези ширини по това време на годината”.

Лидерът на ПГ на ДПС припомни, че хиляди домакинства бедстват а страната е скована от липса на електрозахранване, топлоенергия, затворени пътища, затворени аптеки, заключени кабинети на спешна помощ, неработещ телефон за спешни случаи и т.н.

И вместо решителни и реални действия от страна на министър-председателя, Вие греете в новините с доста съмнителна пиар акция, каза Пеевски. И нарече Денков онлайн премиер. Нещо повече – той показа, че знае точно какво се случва с премиерския кабинет.

Със свой близък познат, почти роднина, редовно си пиете питието – шефа на „Електрохолд“, обяви Пеевски и настоя чрез тези връзки Денков да накара аварийните екипи да работят на пълни обороти и да възстановят електрозахранването в засегнатите райони.

Ден по-късно серията продължи. “Срокът на Денков изтече, след три месеца няма да е премиер”, каза Пеевски. Посочи, че рейтингът на Денков е по-нисък от този на кабинета “Виденов” и увери журналистите, че оттук нататък доверието в парламента само ще се повишава.

Ответният удар обаче не дойде от Денков, а от Ицо Хазарта, който поиска силният човек в “Промяната” Даниел Лорер да се извини за думите си, с които е оценил ролята на Делян Пеевски като положителна за България.

Лорер свали гарда, но въпреки това подчерта, че евроатлантическите позиции на ДПС съвпадат с тези на ПП.

“Когато “Хамас” нападна Израел, извършвайки зверски издевателства над мирно население, както и когато Владимир Путин нападна Украйна, ДПС застанаха на страната на жертвите. Аз не мога да не отчета това”, заяви Лорер.

Недоволна, “Промяната излезе” с декларация, в която “осъжда остро безпочвените критики на г-н Пеевски към премиера акад. Николай Денков, както и неговата грешна самопреценка за ролята му в държавата”.

Последваха нокдаун и нокаут

Денков не може сам да се защити, има нужда от „батковците“- Кирил Петков и Асен Василев да го пазят. Защо са го пратили това момченце да си играе в този кабинет? То е немирно и не знае какво да прави с играчките. По–достойно беше те да заемат премиерския пост, а не да пратят човек, който не знае как да управлява, отсече Пеевски.

И сложи точка, като обяви, че властта се дава от хората. Те дадоха оценка на Денков, че не се справя, те направиха ДПС втора политическа сила. Интересува ме единствено оценката на хората, каза председателят на ПГ на ДПС.

Извън лавината от знайни и незнайни коментари ще стане ли Делян Пеевски премиер, не може да се отрече, че председателят на ПГ на ДПС направи нещо, което никой досега не бе правил.

Всички премиери в най-новата ни история сядаха в горещия стол сякаш насила или по неволя, като Филип Димитров, на инат, като Жан Виденов, напук, като Иван Костов. Царят трябваше да се жертва короната си, Бойко Борисов – пагоните си.

И всеки един от тези политици поне веднъж е казвал, че не иска да е премиер, но се налага.

За първи път лидер казва не просто “Аз искам”, а “Аз мога”

За първи път политик дава открита заявка за властта, поемайки лично отговорността – “знам как да управлявам и ще се справя”.

Какво следва?

Темпото на работа, което Пеевски наложи, е толкова бързо, че трудно могат да се правят дългосрочни прогнози.

Едно обаче е ясно. Нищо в политиката ни вече не е същото. Грешките се казват право куме в очи и се наказват. Има ли проблем, решава се на минутата. Има ли работа да се върши, парламентът заседава до тъмно.

Страхът на “Промяната” е разбираем. Стилът “Пеевски” все повече се харесва на хората.

Той извади парламента от летаргията, върна властта в ръцете на депутатите и показа, че министерските хрумки вече не минават. Нито електронните рецепти за лекарства ще мъчат хората, нито “донус-бонус” ще тормози фирмите.

А какви ще са следващите ходове на Пеевски? Както той сам каза: Най-хубавото предстои!

Източник: Стандарт

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: ДПС

Similar Posts