| | | |

Анализатор: Твърденията, че ПП прибират комисионни от “Лукойл” звучат правдоподобно. Има скрита причина за рязкото им сприятеляване

Държавният глава е в добра позиция. Ветото закрепва неговата позиция и е добре прието от обществото. Хората искат да видят българския Орбан и много вероятно е Радев да влезе в тази роля, когато мандатът му приключи.

Това заяви социалният антрополог Харалан Александров пред БНР по повод ветото на президента Румен Радев, наложено върху изпращането на БТР-и за Украйна.

снимка: Архив

Този, който успее да мобилизира тази енергия, зад която стои един все по-мощен наратив за глобализацията като грандиозен провал, създаване на нарастващи неравенства, като отнемане на суверенитет и т.н. – този, който успее да го овладее и да поеме тези настроения, ще се радва на сериозна политическа подкрепа, допълни Александров.

“Лукойл” целенасочено и систематично прецакваше българската държава в продължение на десетилетия, като просто не плащаше данъци, изтъкна той.

Според него има скрита причина за рязкото сприятеляване на ПП с “Лукойл”. По думите му тезата на Делян Добрев, че ПП въртят бизнес и прибират дебели комисионни от “Лукойл” звучи правдоподобно.

Александров посочи, че би било хубаво компанията да започне да плаща данъци у нас и да демонополизира цените на горивата.

По думите му при продажба на рафинерията в Бургас, политическите играчи в най-добрия случай могат да се надяват да са миноритарни съдружници на големите геополитически играчи.

Напълно напуснахме класическото разделение между пазар и политика, между държавата и икономиката. Всичко се управлява в огромна степен политически. Трябва да разглеждаме икономиката като политика и политиката като бизнес, смята социалният антрополог.

Той подчерта, че в условия на дълбока криза политическите фактори не могат да си позволят да оставят икономиката да се развива от само себе си.

По думите му промените в Конституцията изглеждат като все по-лоша идея. Една променена Конституция от тези хора, с тази свиваща се подкрепа, би било страшно нелегитимно, смята той.

По отношение на сглобката той заяви, че докато управляващите си сътрудничат по сглобяването на рамката, те постоянно се лашкат вътре, критикуват се, тормозят се и се саботират.

Всичко е театър. Истински важните решения са взети или предстои да бъдат взети и че те се консултират с други фактори. Според него Веселата игра, на която сме свидетели, има за цел да омерзи едните повече от другите.

Той посочи, че Делян Пеевски е доказано добър мениджър и със сигурност ще менажира по-добре евроатлантическите дела, отколкото ПП. Съвсем друг е въпросът дали ще се справи с лидерската задача.

Пеевски не прави грешката да бърка картата с територията, да бърка наратива с реалността. Той много дълго беше в реалността и мълчеше, но участваше в наратива. Сега изведнъж проговори и се оказа, че овладява и разказа, каза още Харалан Александров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts