| | | |

Почина евродепутатката, която притисна Фон дер Лайен за ковид ваксините

Евродепутатката Мишел Ривази е починала, докато е пътувала към Европейския парламент в Брюксел, съобщи Euractiv. Като причина за смъртта се посочва сърдечен удар.

Именно тя настоя размяната на SMS-и между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лаейн и главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла относно договора за 1,8 милиарда дози ваксини срещу ковид да стане публична.

Впоследствие Фон дер Лайен отказа да предостави SMS-ите, които си е разменила с Алберт Бурла, с обяснението, че ги е изтрила.

„Винаги готова да защитава принципите, които са й скъпи, Мишел Ривази посвети живота си на защитата на биоразнообразието и нашето здраве, и на борбата за прозрачността на нашите институции в интерес на европейските граждани“, се казва в прессъобщение на колегите й.

Ривази беше член на Европейския парламент от групата на Зелените от 2009 г. до смъртта си, като по-специално се включи в битката срещу използването на пестициди, включително хербицида глифозат.

Преди дни ЕК разреши спорния хербицид в Европа за още 10 г., въпреки че в САЩ производителят му – „Байер“/“Монсанто“ – бе осъден да заплати 1.5 млрд.долара на фермери, тъй като са разболели от рак след употребата му.

„Ние сме дълбоко натъжени от смъртта на нашата колежка Мишел Ривази. Нейната забележителна кариера, нейните страстни политически битки и нейната съпричастност са оставили своя отпечатък върху всички, които са имали шанса да я срещнат“, заявиха Тери Райнтке и Филип Ламбертс от името на групата на Зелените.

Преди да бъде избрана за евродепутат, Ривази беше депутат от югоизточния френски регион Дром от 1997 до 2002 г.

Тя също така основа Комисията за независими изследвания и информация за радиоактивността след ядрената катастрофа в Чернобил през април 1986 г.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts