| | | |

Проф. Костадин Ангелов: Кой е премиерът на България? Очевидно не е Денков!

“Премиерът Николай Денков се обезличава като премиер”

Това заяви бившият здравен министър и по настоящем председател на Здравната комисия в парламента Костадин Ангелов, предаде репортер на “Фокус”.

“За нас е важно едно – кой е премиерът в България. Това е обсъдено с Денков, той прочете доклада и според неговите думи няма нарушения, които да изискват смяната на директора на “Пирогов”.

Кой е премиерът в България? Денков очевидно се обезличава като премиер не от Борисов, не от Пеевски, а от собствените си министри.

Такъв е министърът на здравеопазването. Той каза пред вас, че няма да сменя директора на “Пирогов”, бърна внимание шефът на здравната комисия проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че днес е пристигнало становище по доклада, което опровергава тезите в него. Болница “Пирогов” е на печалба.

“Сменя се директорът, защото преди време той огласил случай с един съветник – Мустафа Емин. Това стои в основата на смяната на директора”, каза професорът и заяви, че директорът си върши работата.

Той не отговори дали ГЕРБ ще настоява за смяна на здравния министър.

“За мен е Христо Хинков, тъй като всички казаха, че това няма да се случи, а то стана. Значи решенията в страната ги взема Христо Хинков”, отговори той на въпрос кой е премиерът в сянка.

Денков каза, че няма да сменя директорът на “Пирогов”. Днес пристигна становище по доклада, което разбива всяка една от тезите в този доклад. Този доклад е изсмукан от пръстите си, заяви Ангелов.

По думите му директорът на болницата се сменя единствено по политически причини. Според него ПП-ДБ се опитват да създадат нов скандал относно конкурсите в болницата.

“Аз съм бил председател на комисията, на другата е доктор Симидчиев”, коментира Ангелов.

Той смята, че в Министерството на здравеопазването се пишат мотиви, които не съществуват, с цел да бъде освободен директорът.

От ГЕРБ обявиха, че настоящият министър на здравеопазването Христо Хинков не е тяхна номинация.

Миналата седмица здравният министър огласи, че има одит, който показва финансови нарушения в “Пирогов”. Какви са тези нарушения Хинков не каза.

От ГЕРБ коментираха тогава, че констатациите трябва да бъдат потвърдени от външен одит. Докладът е на звеното “Вътрешен одит”, което е на подчинение на министъра на здравеопазването.

Виждал съм много одити на министерството, които не се доказват от проверяващи органи като АДФИ и Сметната палата, изтъкна по този въпрос шефът на здравната комисия в НС проф. Костадин Ангелов.

“Категорично не мога да се съглася, че на базата на тези констатации трябва да бъде сменен директорът на болницата”, заяви той.

“В случващото се в момента аз съзирам политически апетити към поста на директора на „Пирогов“. Няма да допуснем политически мотиви за смяна на един или друг болничен директор или директор на държавна институция, ако считаме, че той се справя”, коментира още основният здравен фактор на ГЕРБ.

Самият Валентин Димитров също отхвърли обвиненията и се защити с финансови резултати, според които болницата е покрила старите си задължения и дори е излязла на печалба, само че здравната каса й дължи над 5 млн. лв. за надлимитна дейност.

Според неговата позиция, към 30 юни 2022 г. той е заварил болницата със загуби в размер на 2 675 000 лв. и просрочени задължения към доставчици в размер на 17 460 000 лв.

Една година по-късно болницата е на печалба 307 000 лв. без просрочени задължения, твърди уволненият директор. “Към 30 октомври 2023 г. печалбата на “Пирогов” е над един милион лева и болницата няма просрочени задължения към доставчици.

Тези финансови резултати са постигнати, въпреки че загубите в интензивните сектори само за първата половина на тази година са над пет милиона лева, а само в детския интензивен сектор са 2 593 000 лв.

От това се вижда, че интензивното лечение на деца и възрастни се дотира от печелившата дейност на болницата“, посочва още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts