| | | |

Асен Василев застана на страната на ГЕРБ и ДПС: Не трябва да прави циркове, а…

Финансовият министър Асен Василев намекна за оставката на неговия колега от Министерски съвет Христо Хинков. Той обаче побърза да уточни, че не е негова работа да иска оставки.

Министърът на финансите Асен Василев, който е и съпредседател на “Продължаваме промяната”, застана на страната на ГЕРБ и ДПС в сюжета със смяна на директора на “Пирогов” Валентин Димитров.

“Ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиките, които провежда, е най-добре да си подаде оставката”, каза Асен Василев и посочи, че изразява личното си мнение

“Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората, които назначава, тъй като неговият подпис седи зад това. Но, ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове”, заяви Асен Василев..

Василев и Йордан Цонев от ДПС говориха заедно в парламентарните кулоари, обяснявайки, че са обсъдили приемането на бюджета.

“Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне с вече приетите от комисията данъчни закони утре в зала.

Следващата седмица да се приеме големият бюджет, оставащите данъчни закони и малките бюджети на второ четене, за да може преди Коледа да се приеме големият бюджет”, настоя Василев.

Въпросът е решен, бюджетната процедура ще върви, тъй като е изключително важно да се приеме. Няма как бюджетът да стане заложник на шефа на която и да е болница”, настоя министърът.

“Ако не се приеме бюджетът, означава, че политиката, която аз водя, не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката. Един министър трябва да има абсолютна самостоятелност на политиката която води, и хората, които назначава.

Но ако не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че това трябва да бъде подкрепено, той трябва да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата”, заяви Василев.

На уточняващ въпрос дали иска оставката на Хинков, той каза: Не е моя работа.

Той призна, че се е обадил на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. За да му каже, че няма как бюджетът на държавата да е заложник на някой шеф на болница.

“Моето лично мнение е, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилното за този министър е да си подаде оставката. Не е моя работа да му я искам”, настоя Василев.

Министърът не вижда повод за протеста на културните дейци.

“Бюджетът за култура е увеличен допълнително спрямо миналата година с над 50 млн. лв. за сценичните изкуства и с 28, 5 млн. за музеи читалища и библиотеки. Не виждам за какво протестират.

Ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, няма как да се случи”, поряза ги той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts