| | | |

Депутатите подхващат газовите сделки на служебните кабинети на Радев

Народното събрание подхваща газовите сделки, сключвани при управлението на служебното правителство на президента Румен Радев, както и при кабинета “Петков”.

За целта парламентът създаде временна комисия по повод споразумението между “Булгаргаз” ЕАД и турската държавна енергийна компания “Боташ”, подписано на 3.01.2023 г. София.

Това стана със 171 гласа „за“, 34 – “против” – 34 и два “въздържали се”. Комисията ще има 12 членове, по двама от всяка парламентарна група и ще работи един месец.

Председател на комисията стана Жечо Станков от ГЕРБ – СДС, събрал най-много гласове. Станков е бивш зам.-министър на енергетиката.

От ГЕРБ-СДС в състава на временния орган влезе и Александър Ненков. ПП-ДБ ще бъдат представени от Радослав Рибарски и Венко Сабрутев. „Възраждане“ – Йордан Тодоров и Димитър Гюрев. ДПС – Рамадан Аталай и Хамид Хамид. „БСП за България“ – Борислав Гуцанов и Драгомир Стойнев, а „Има такъв народ“ – Павела Митова и Александър Вълчев.

Първоначалното предложение дойде от БСП, която искаше парламентът да проучи договора между българското дружество „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“, който беше подписан през януари 2023 г.

Тогава страната се управляваше от служебен кабинет на държавния глава.

В хода на дебата обаче мандатът на комисията беше разширен, така че да обхване и правителството на Кирил Петков.

Интересното е, че това стана по искане на ГЕРБ, която управлява заедно с десницата. Така че може да се очаква фокусът на комисията да се пренасочи от президентското правителство към ПП-ДБ и да се използва като оръжие в раздорите между партньорите в сглобката.

По време на дебата Мартин Димитров от „Продължаваме промяната-Демократична България“, заявявайки подкрепа за комисията, попита как така служебно правителство с кратък мандат подписва с “Боташ” дългосрочен договор за доставка на газ.

Такива споразумения, които са свързани с дългосрочен ангажимент, не би трябвало да се сключват без консултация с парламента, смята депутатът.

Споразумението с “Боташ”, което стана повод за създаването на комисията, навремето беше представено от президента и правителството му като голям успех за българската държава. С него страната ни получава достъп до газопреносната мрежа и газовите терминали на Турция.

Сделката е с изключително дълъг срок на действие – 13 години. Още през юни т.г.

БСП предложи парламентът да разследва сключения договор. Според социалистите, които отдавна критикуват държавния глава, сделката ще доведе до дългосрочни финансови щети за българската държава.

По същия начин споразумението беше атакувано и от редовното правителство – в началото на мандата си премиерът Николай Денков заяви, че текстовете му съдържат клаузи в ущърб на България.

А през октомври се разбра, че Европейската комисия проверява сделката с „Боташ“ за евентуално нарушение на правилата на ЕС в областта на конкуренцията.

Предложението на БСП влезе едва сега за разглеждане в пленарната зала.

„По този договор България се задължава в следващите 13 години да изплаща такси, независимо дали получаваме или не получаваме количество газ. Към настоящия момент ние плащаме 5 млн. долара такси всеки месец, а от януари ще плащаме по половин милион долара на ден.

В момента купуваме газ от гръцки посредници, където също плащаме за пренос и капацитет, но едновременно с това плащаме такса на Турция, която не ползваме“, мотивира инициативата социалистът Борислав Гуцанов.

В предложението, което внесе БСП, се предвиждаше анкетната комисия да се занимае със сключените договори за доставка на газ през последната една година. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, който отдавна воюва с ПП-ДБ, обаче настоя този срок да се увеличи на две години.

Така ще обхване и управлението на кабинета “Петков” през 2022 г.

Той обясни искането си с това, че трябва да се прегледат и сделките, сключени с “руските посредници”, както се изрази. Добрев от много време обвинява десните, че с енергийната си политика са облагодетелствали свързани с Кремъл компании.

Около това предложение се обединиха ГЕРБ-СДС, “Възраждане”, ДПС и ИТН. Повечето депутати от ПП-ДБ го отхвърлиха, но петима го подкрепиха, както и един от БСП.

Интересно изказване направи Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

Според него по-важното от действията на служебното правителство е положението на газовата енергетика на страната.

По думите му, газовото хранилище в Чирен в момента съхранява огромни количества скъп газ, които от 1 януари 2024 г. ще доведат до рязък скок от 40-50% в цените за българските потребители.

Станков предупреди, че ако не се предвидят компенсации от държавното дружество, ще се стигне до „чутовен“ инфлационен удар върху гражданите и бизнеса.

Той напомни за проверката на ЕК и предизвика управляващите, че ако действително са евроатлантици, трябва да създадат комисия, която да проучи сделката.

Според Искра Михайлова от “Възраждане” договорът ощетява българската държава.

Не е изключено тази комисия да доведе до силно рестриктивни мерки по отношение на бившия министър на енергетиката, отбеляза тя. Смятам, че този договор е изцяло отговорност на президента, защото неговият служебен министър го подписа, коментира и Стоян Таслаков от „Възраждане“.

Големият въпрос е свързан със стабилността на енергетиката в сектор „газ“, подчерта Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

Важно е, според него, да се погледне до какво състояние бе доведен „Булгаргаз“ и то не заради мениджмънта.

Държавата да подсигури дружеството с достатъчно ресурс, защото на 1 януари догодина цената на газа за българските потребители ще скочи много заради скъп газ, съхраняван в „Чирен“, поиска Станков.

Ако „Булгаргаз“ не бъде компенсиран от държавата, цената на газа от 1 януари може да „експлодира“, съгласи се Драгомир Стойнев от левицата.

Вие сте управляващите, ако цената скочи до небесата, ще бъдете виновни- вие и ПП-ДБ, изтъкна той. Трябва да обясните как така дружеството в баланса си има вече минус 260 млн.лв., настоя депутатът.

ИСТОРИЯ на СКАНДАЛА

Споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ” е историческо за нашите страни, каза президентът Радев на срещата му с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез на „Дондуков“ 2 , която се състоя на 3 януари 2023.

“Това споразумение е историческо за нашите страни, защото за първи път дава възможност на чужда компания да получи достъп до терминалите за втечнен газ на Република Турция и до вашата газопреносна система, и защото отваря нови, немислими до момента, перспективи за сътрудничество”, обясни пред госта си Радев.

По-рано през същия ден в Министерския съвет българската държавна газова компания “Булгаргаз” подписа споразумение с турската държавна енергийна компания “Боташ” (BOTAS) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на южната ни съседка.

Това се случи в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Споразумението е за срок от 13 години.

По-късно експертите предупредиха, че цената за този договор ще е “катастрофална за България” и определиха като “странно” сключването на толкова дългосрочен договор (за 13 г.) от служебен кабинет с мандат от 3 месеца.

България ще плати 3.8 млрд. лв. на Турция по газовата сделка на президента Радев. Това е задължителната такса за услугата на “Боташ”, която “Булгаргаз” може дори да не използва.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts