| | | | |

Денков се скри от културните дейци, Тома Биков единствен слезе при тях! Те са заканиха: Подготвяме безсрочна стачка ВИДЕО

Протестът на културните дейци приключи! Протестиращите се разотидоха, след като не успяха да разговарят нито с министър-председателя, нито с министъра на културата.

Но се заканиха: “Отиваме да организираме нашите безсрочни стачки в цялата страна”.

Преди обед в сряда културните дейци излязоха на национален протест. Той започна пред ресорното министерство и приключи пред Министерски съвет. Недоволството беше под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!”.

снимка: Кадър

“Повече така не може”, “Помислете за хората на театъра”, “Спрете геноцида на българските музиканти и танцьори”, “не е срамно да помислим и за културата”, гласяха лозунгите.

Исканията са за законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения в сектора. Недоволните настояват и за ясна политика за опазване на общинските театри и оркестри.

Хората на изкуството протестираха и на 1 ноември. Тогава, по думите им, са получили обещание от финансовия министър за 50% ръст в средствата, което обаче не е изпълнено.

Служителите от Държавния куклен театър в Пловдив също се включиха в националния протест. Унизителна. С тази дума артистите от театъра определят ситуацията, в която се намират.

„Искаме да се приеме завеният 1 процент бюджет за култура. Искаме да ни се предоставят подходящи условия за работа, Спокойствие, за да се концентрираме върху това, което правим. А не, след като свършим репетиция, да мислим как да свържем двата края, като след това отидем да работим по барове и ресторанти”, заяви в ефира на „Здравей, България” актьорът Велизар Евтимов.

Колегите му споделиха, че заплащането е твърде ниско и затова се търсят и други начини за допълнителни доходи.

Малко преди протестиращите да се разотидат, демонстрацията ескалира.

Културните дейци се опитаха да пробият полицията, за да влязат в Министерски съвет с искане някой да слезе да говори с тях. Те скандираха: “Денков слез!”.

Полицията отговори на напрежение, като започна да бута протестиращите назад.

“От Министерски съвет не желаят да ни обърнат внимание, затова нека компактна група от нас да идем на среща със заместник-министрите”, призова Христо Мутафчиев.

снимка: БНТ

И каза, че ако няма резултати, ще има затваряне на културни институции безсрочно и масови стачки.

“Ако след 10 минути никой не слезе при нас, ние ще влезем при тях, за да говорим с тях”, заявиха протестиращи пред Министерския съвет.

Малко преди ескалацията на напрежението депутатът от ГЕРБ Тома Биков слезе при протестиращите.

снимка: БНТ

“Този бюджет, предложен за културата тази година, беше написан от Министерството на финансите – това наричам диктат. Този бюджет, който е недостатъчен, вече е в парламента.

Едното, което може да направим, е да отменим рестрикциите за сценичните изкуства и да ги пратим в Министерството на културата и Министерския съвет”, каза той и добави, че от 2015-а г. сценичните изкуства работят с един и същи стандарт.

“Има 28 млн лв. увеличение, които трябва да отидат в проекти. Ще направя предложение да отидат за културните институти. Културата е точно толкова важна, колкото икономиката за едно общество. Борбата продължава, няма да е лесно”, добави още депутатът от ГЕРБ.

“Отдавна говорим, че 0,4% за културата е престъпление срещу културата. В основата на националната ни сигурност са образованието и културата”, каза Ивайло Вълчев, заместник-председател на ИТН, който също се появи на протеста.

“Театри и актьори няма да дойдат от чужбина, имаме наши. В наше лице имате хора, които не само са на ваша страна, а и сме едни от вас.

Искрено се надявам, че това, което Биков каза, ще се случи в залата. Ако следващия път се връщате, лично аз ще ви отворя врата, за да питате когото трябва”, добави още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts