| | | |

КПКОНПИ се отказа от делото за 200 млн. лв. срещу Прокопиев

Антикорупционната комисия КПКОНПИ се е отказала от иска си за конфискация срещу бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му Галя и три дружества.

Искът срещу семейството и три дружества за 198 927 389 лв. беше предявено пред Окръжния съд в Бургас през 2018 г.

От определение на съда от 12 октомври, което незнайно защо е било качено на сайта на съда едва сега, се разбира, че на 7 септември т.г. КПКОНПИ е заявила отказ от исковете си, пише “Сега”.

При този развой комисията е осъдена да плати и 852 хил. лв. деловодни разноски, се вижда в съдебното определение.

“Целта на наложените запори е да се нанесат вреди на бизнеса, за да се ограничат възможностите за финансова подкрепа на медиите”, коментира Прокопиев, който е и издател на “Дневник” и “Капитал”, когато се разбра за обезпечителните мерки, наложени върху имуществото му по искане на комисията.

От определението на Окръжния съд в Бургас не се разбира с какви мотиви КПКОНПИ (вече разделена на Комисия за противодействие на корупцията и втора за конфискация) се е отказала от иска си срещу семейство Прокопиеви.

Любопитното е, че съдия Панайот Атанасов не е осъдил КПКОНПИ да плати такса върху иска си срещу Прокопиеви. Тя би била над 7,9 млн. лв. в случая.

Комисията вече е обжалвала в частта за разноските, така че предстои по казуса да се произнесе и Апелативният съд в Бургас.

Наскоро комисията беше осъдена да плати над 51 млн. лв. такси точно заради частичен отказ от иск срещу Цветан Василев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts