| | | |

Христо Иванов: България ще има съд, който ще бъде в пълна степен независим и ще има прокуратура, която ще бъде отчетна

В рамките на дискусията се очертават доста несъгласия. България ще има съд, който ще бъде в пълна степен независим и ще има прокуратура, която ще бъде отчетна.

Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред журналисти в парламента след приемане на първото четене на промените в Конституцията, предаде репортер на “Фокус”.

“Ние след това ще трябва да променим Закона за съдебната власт. Ние видяхме, че има конституционно мнозинство, което иска да промени, иска да чуе критики”, посочи той.

Относно казуса с Бойко Рашков и неговата позиция против някои промени в основния закон, свързани с политическата намеса в прокуратурата, Иванов бе категоричен, че ще продължат да разговарят с него. “Ние сме демократична организация,” отбеляза той.

“Идеята за удвояване на мандатите да отпадне. Към момента 7 години мандат за председателите на ВКС и ВАС и 5 години за главния прокурор”, каза Иванов.

Според Кирил Петков днес е била основна стъпка в посока “промяната”, за която се говори в последните две години.

“Това, което искам да кажа на всички българи, е, че всъщност тази Конституция, която имаме до този момент в сегашната си форма, мисля, че никой от нас не е доволен за нивото на справедливост в нашето общество”, допълни Петков.

По думите му това, че се правят тези промени, е наистина реална стъпка напред, за да има промяна в основните взаимовръзки в обществото.

“Надеждата ни е, че те ще доведат до по-голяма справедливост”, каза още Петков.

“Това, което се случи с разследването на главния прокурор, например.

Преди година и половина беше подобно тип интервю, говорейки само теоретично, как това се промени, но ето вече виждаме и във вашите медии, как има един съдия, който наистина гледа дела и разследва главния прокурор.

Надяваме се, че с Конституцията ще стане точно по същия начин.

Може да не се видят в първия месец, втория месец реалните промени, но в следващите няколко години цялото ни общество би трябвало да започне да работи по по-различен начин, по-прозрачен начин, с по-голяма справедливост”, заяви Кирил Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts