| | |

МЗ потвърди бомбата на Слави, ето какво направи Хинков

Университетската болница “Проф. д-р Александър Чирков” отново се казва “Света Екатерина”. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването (МЗ). Решението е подписано от здравния министър проф. Христо Хинков, а документът е от 5.12. 2023 г.

Припомняме, че ден по-рано за промяната на името на лечебното заведение съобщи и лидерът на “Има такъв народ” (ИТН) Слави Трифонов в пост във Фейсбук.

“Това не е промяна, а връщане на старото име, избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница. Сред тях е и самият проф. д-р Александър Чирков, изразил категоричното становище приживе името “Света Екатерина” да остане и след него”, гласят мотивите за промяната.

“Две обществени подписки, в които личат имената на известни медици, също съдържат аргументи в защита на старото име.

Те са изпратени до предишния министър на здравеопазването и едната от тях съдържа над 150 подписа на интелектуалци.

По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и служителите на болницата с убедителни мотиви и с изричното настояване: “протестираме и апелираме да върнете старото й име””, пишат от ведомството.

Писмото е придружено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели.

Част от мотивите на всички тези искания са: “Името Света Екатерина бе избрано от първосъздателите на болницата с прякото участие на Богословския факултет на СУ и Българската православна църква.

Държим да подчертаем, че на централния вход на болницата е поставена табела, която обозначава, че лечебното заведение е основано от проф. д-р Александър Чирков. Непосредствено над фоайето, под иконата на “Св. Екатерина”, е изложен негов портрет”, съобщават от министерството.

Сега, след като е върнато старото име на болницата, ръководството има намерение да преименува блок А на името на “Проф. д-р Александър Чирков”.

Също така е предвидено изграждането на бюст-паметник на основателя на болницата, който ще бъде поставен на видно място в лечебното заведение.

По този начин ще бъде изпълнена волята на проф. д-р Александър Чирков болницата да се казва “Св. Екатерина” и ще бъде отдадена почит и уважение към известния кардиохирург.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: Министерство на здравеопазването

Similar Posts