| | | |

Хинков кърши пръсти: Ще питам юристите на МС дали здравна комисия има….

“Ако се установи, че данните от доклада са измислени, ще си подам оставката, да. Но не мога да си представя, че биха били”, лаконичен беше министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков пред БНТ

По думите му той ще пита Министерския съвет как да постъпи с шефа на “Пирогов” – д-р Валентин Димитров. В четвъртък здравната комисия в парламента поиска от министъра да отмени уволнението на Димитров.

“Подготвил съм писмо до Министерски съвет какво да правя в този случай. Решението на комисията е прецедент, не знам дали е в правомощията й, затова ще питам юристите на МС”, обясни той.

Общо взето, ако говорим за финансовото състояние на “Пирогов”, то не е това, което се описва от директора – на печалба. Отдавна се знае, че състоянието не е добро, затова е взет заем от 34 млн.

Не това е същественото, има нарушенията на обществените поръчки. Моето задължение бе да направя тази стъпка, в противен случай мога да бъда обвинен в бездействие или безстопанственост, каза Хинков.

Необяснимо е, безпрецедентен случай е, когато са открити нарушения по законов ред, да се създаде такава защитна стена от политици до един директор. Необяснимо е, заяви министърът.

Според него е възможно да има желание някой да заеме поста му.

“Апетити винаги има, но хората не знаят за какво става въпрос, ако знаеха, нямаше да имат апетити. Опитвам се да установя и поддържам истината”, категоричен бе Хинков.

Необяснимо е защо толкова се политизира, става въпрос за икономически нарушения. В други случаи законът е безмилостен, а директорите си подават оставката.

Изготвил съм график, за около 8 месеца ще бъдат проверени болници. Не искам да споменавам имената, искам да има някаква изненада, каза министърът и добави, че проверки непрекъснато има.

По думите му не са насочени към определени директори.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts