| | | |

Обрат: Министър Тагарев с неприятна новина за тайната визита на Зеленски в България

От вчера не съм в течение на никакви дискусии по въпроса.

Така министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира от полигона „Ново село“ информацията за предстоящо посещение у нас на украинския президент Володимир Зеленски.

Той отново изрази съжаление, че са се появили подобни сведения в медиите.

„Не би трябвало да изтича информация. Украйна е във война, президентът Зеленски е върховен главнокомандващ“, посочи той.

„Той е изключително ценен гост, където и да отиде“, допълни той.

По думите му, има възможност за такова посещение, „все ще се надяваме, че тази възможност ще се реализира“.

„Това би било изключително признание за България и подкрепата ѝ за Украйна в тази изключително несправедлива война“, заяви Тагарев.

Той обясни, че ако има покана към Зеленски, тя ще бъде отправена от Министерски съвет.

По отношение на предоставената от България военна помощ, той посочи:

„Всичко, което сме предоставили до момента, става стриктно според законите на страната. Тези решения не предполагат действия в рамките на часове“.

Тагарев коментира и искането за неговата оставка от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Той каза, че не е притеснен по никакъв начин от искането, отправено от „лидер на опозиционна партия, избрала сама да се позиционира като опозиционна“.

По думите му, това „няма да смени моето поведение, предполагам и поведението на кабинета“.

Тагарев изрази надежда, че руската страна ще се въздържи от актове, подобни на взривяването на язовирната стена на „Нова Каховка“, визирайки твърденията за възможен удар по АЕЦ „Запорожие“.

По отношение на евентуално посещение на Зеленски у нас той уточни: „Самото изтичане вече е предпоставка, ако е имало планирана визита, тя да е отменена“.

За учението на италианската бригада “Пинероло” в Ново село коментира, че то е много по-голямо и вече има форма на бригадно учение.

“Възхитен съм от това, което направиха над 1200 военнослужещи от 7 държави, съюзници в НАТО. Бяхме свидетели на маневрени бойни действия в отбрана и контранастъпление. Това е изключително важна стъпка за подготовката ни за изграждане на капацитета за възпиране, сдържане и отбрана на Източния фланг на НАТО заедно с нашите съюзници”, каза Тагарев.

Във връзка с прерастването на бойната група в бригада, Тагарев заяви, че може цялата бригада да не е разположена на наша територия, но при необходимост може да се усилва с войски от съюзниците и ако е необходимо – със сили от българската армия.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че трябва да създадем възможности да нарасне бойната група до бригада и днес тези възможности са демонстрирани.

“В интерес на нашата национална сигурност е да създадем условия бойната група да нарасне до бригада, не с наши формирования, а с формирования на съюзници”, каза адмирал Ефтимов.

Той се надява да се ускорят процесите по модернизация на българската армия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts