| | | |

Симов изби рибата: Лена и Кирил може би искат да бъдат увековечени на върха на паметника, но в други пози

Депутатът от БСП Георги Свиленски е пострадал при конфликт пред Паметника на Съветската армия. Той се е опитал да премине загражданията, за да стигне до монумента. В резултат на това се е стигнало до съприкосновение със служител на Областната управа.

При инцидента е пострадала ръката му.

От УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” уточниха за NOVA, че раната му е обработена и той е освободен.

Ръката ми е наранена, директор на дирекция от областната управа ме връхлетя, докато говорех със зам.-областния управител. Имам лека телесна повреда. Пред очите на полицията служители на реда упражняват агресия над гражданите. Може да се каже, че дадох първата кръв в защита на паметника, каза Георги Свиленски.

Това, което се случва, не е европейска България, въпреки че това непрекъснато ни се пропагандира, каза Свиленски.

Той коментира и най-малкото като странна коледната естетика на “Промяната”.

Свиленски призова гражданите да се вдигнат в защита на паметника. Очаквало се е още днес паметникът да бъде сринат.

„Разговаряхме със зам.-областния управител Чичков през оградата в опит да стигнем до паметника. Паната се разместват и може да се мине между тях. Свиленски беше отпред, а аз бях зад него. В този момент служител на областната управа изненадващо се хвърли върху оградата с такава агресия, че я събори върху Жоро“, разказа зам.-шефът на червената група Иван Ченчев

„Интересното е, че зам.-областният управител стоеше зад оградата към паметника без предпазна каска или жилетка, а уж е при строителен обект, който е опасен“, разказа още той.

Терзиев за една седмица не можа да изчисти клоните в София, а сега с нелицензиран кран иска за един ден да срине паметника, заяви Иван Ченчев. Само защото оградата издържа аз, Свиленски и Проданов не пострадахме повече.

Терзиев да се занимава с чистотата и транспорта на града, а не с рушене. Политика с рушене не се прави. Превръщаме се в държава на протеста, кой сектор управляват, както трябва, каза още Ченчев.

Александър Симов каза, че ще приемат прийомите на жълтопаветниците, умни и красиви, които са солта на земята, и ще блокират Орлов мост.

Лена Бориславова и Кирил Петков може би искат да бъдат увековечени на върха на паметника, но в други пози. Да отидат и да видят как във Виена се грижат за Паметника на Съветската армия, призоваха граждани от защитаващото монумента множество.

Възкачен върху кошче за боклук, пиарът на “Промяната” Найо Тицин документираше шествието.

“Референдум”, призоваха в защита и запазване на паметника гражданите, които блокираха района около него.

Протестиращи срещу демонтирането на Паметника на съветската армия се събраха в района малко след началото на изграждането на скелето около него, което предшества отстраняването на най-високите фигури, съобщи Dir.bg.

Недоволни граждани блокираха бул. “Цар Освободител” в района между Софийския университет и Орлов мост.

Депутати от БСП бяха допуснати зад огражденията. Борислав Гуцанов обясни как кранът е вкаран по тъмни доби в 5 часа сутринта, за да може да руши нелегално.

Той припомни, че много лесно е забравена историята и 50-те милиона жертви, за да я има съвременна Европа. Историята обаче според него не може да бъде изкривена. И призова да не се тръгва към нова война.

Няма нито един документ, освен заповед за огражденията на областния управител, ще изискаме всички документи. Не знам дали е имало засекретено заседание на МС, след което е дадена заповед към областния управител, каза Гуцанов. Ставащото според него е безобразие.

Депутатът от “Възраждане” Ивайло Чорбов и Мая Манолова от “Изправи се, България!” първи се появиха на място да бранят монумента, който се охранява от полиция и жандармерия.

От градската организация на БСП също отново обявиха, че няма да позволят паметникът да бъде демонтиран.

Иван Таков беше категоричен, че паметниците трябва да се пазят:

“Защо не се ремонтира този паметник, след като е опасен? Защо трябва да бъде премахван и преместен?”

По думите му няма решение на Столичния общински съвет за демонтаж на монумента, а само препоръки.

От “Възраждане” ще предприемат всички мерки, включително на ръба на закона, за да запазят Паметника на Съветската армия на мястото, на което е.

Деян Николов – “Възраждане”:

“Днес сме предприели сигнал до прокуратурата, чрез който искаме да бъдат проверени всички действия на длъжностни лица дали спазват закона. Прекалено много от процедурите, които вървят около паметника на първо място са скрити и на второ място изглежда, че са на ръба на закона – не е ясна собствеността, не е ясно точно кой отговаря.”

Мая Манолова пресрещна Вяра Тодева, избягвайки полицията, преди областният управител да слезе от автомобила си и да говори пред медиите.

Лидерът на “Изправи се, България!” я попита: “Защо го правите зад гърба на гражданите?”.

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев пък коментира пред NOVA News, че трябва да се преосмисли цялостната държавна политика и “да се прекрати издигането на паметници на чужди армии”, както и улиците ни да се назоват с имена на значими българи, вместо да са кръстени на руски генерали.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts