| | | |

БСП отива при Денков: Според социалистите има нов план за….

Депутатите на БСП отиват на среща с премиера акад. Николай Денков, за да поискат от него да спре демонтирането на Паметника на Съветската армия.

Според социалистите има нов план за бъдещето на монумента – не да бъде демонтиран и преместен, а да бъде нарязан.

“Сега отиваме на среща при министър-председателя, от когото ще искаме незабавно да извика при него областния управител и да спрат всякакви безумия, които се случват в центъра на София”, обяви Георги Свиленски.

“Идеята за това паметникът да бъде демонтиран вече е сменена с идеята да бъде нарязан, тъй като кранът не може да го отмести, т.е това, което са ви говорили досега, че ще бъде демонтиран и пратен в музея на социалистическото изкуство има друга позивна. До петък им е даден срок да бъде нарязан и разрушен”, каза Георги Свиленски.

„Големият скандал с мен е, че държавен служител си позволи в центъра на София да упражни агресия, хулигански прояви, спрямо народен представител.

Докато аз говорех със зам.-областният управител, той натискаше оградата върху мен, след като вече ми бе наранил ръката. Това се вижда в някои снимки, има и свидетели, сред които и полицейски служители.

Аз съм пуснал жалба в полицията, извадил съм си медицинско и по съдебен ред ще му бъде потърсена отговорност“, заяви депутатът от БСП по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Novini.bg.

По думите му порязването на ръката му е станало, след като служителят се засилва от няколко метра и го избутва чрез оградата, която се стоварила върху него.

Свиленски разказа, че от БСП отишли при Паметника на съветската армия към 11,00 часа и поискали разговор с представител на областната управа, който отговаря за демонтажа. Там, от вътрешната страна на оградата, бил зам.-областният управител Георги Чиков, а те – отвън.

„Няма никаква информация, само една ограда и полиция, която го прави. Предприели сме действия за тези самоуправства“, коментира депутатът от БСП.

„Ако паметникът беше опасен щеше да бъде дадена гласност по-рано и да се обследва, а не да се прави по нощите. Трябва ли този паметник да се маха? Той е част от историята ни. Ние сме против това и ще се борим с всякакви средства“, каза още представителят на БСП.

Рано тази сутрин край Паметника на съветската армия бе докаран кран, който да започне свалянето на фигурите на върха.

На място имаше полиция, дойде и областната управителка Вяра Тодева.

По-късно пристигнаха и бранители на монумента – Мая Манолова от “Левицата!”, депутати от “Възраждане” и БСП – Ивайло Чорбов, Георги Свиленски, Иван Ченчев, Христо Проданов, лидерът на социалистите в София Иван Таков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts