| | | |

Кирил Петков разкри в какви отношения са с Борисов и отсече: Очаквам битка, котки в чували не трябва да бъдат допускани

Съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков обяви пред Би Ти Ви, че е склонен на България да бъдат поставени допълнителни условия за влизане в Шенген, но ако те са от полза не само за държавите от свободното пространство, а и за страната ни.

Като пример той даде разполагането на повече гранични полицаи по границата с Турция с цел ограничаване на миграцията.

Той допълни, че България ще поиска конкретна дата, на която страната да влезе пълноправно в Шенген. По думите му подобно решение трябва да бъде взето така, че да не се стига до ново гласуване, което отново да остави България извън свободното пространство.

“Влизането на страната ни в Шенген по въздуха е победа. Това ще има отражение в икономиката. Влизайки в системата, ние вече сме част от системата”, каза още Петков.

Коментарът му дойде, след като в края на миналата седмица се появи информация, че Австрия обмисля да отстъпи и да премахне ветото над България и Румъния за Шенген, но само за влизане във въздушното свободно пространство.

Според австрийски медии срещу това Виена ще постави допълнителни условия на България, едно от които е приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци.

Премиерът Николай Денков вече обяви, че страната ни не би приела подобно условие, но и той, както Петков, подкрепя идеята за засилване на граничния контрол.

“Ние казахме добре, че ще направим допълнителен компромис тази година. Трябва да почваме да се справяме с належащите проблеми и с текущите ситуации, а не да се правим, че ги няма.

Вярвам че тази такса за пренос е правилна и трябва да бъде там. Ние видяхме, че на европейско нива, ако си измисляме европейска такса, всяка друга страна може да го направи.

Винаги когато имаш допълнителен приход някой друг трябва да го плати, в случая Газпром. Тук рискът, който не искахме да поемем е, че те искаха да използват темата за Шенген, за да си предотвратят риск за тях. Тази стъпка назад не е отказ, а продължение да се работи с Европейската комисия (ЕК).

Шенген по въздуха е победа. Влизайки в системата на Шенген, ние сме вътре. До този момент имахме вето за влизането. Смятам, че това е правилната посока, която трябва да вървим”

Това заяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков в сутрешния блок на bTV.

“Големият спор между Австрия и Германия е защо Австрия слага свои граничари на границата с Германия.

Само 3% от мигрантския поток влиза в България. Повечето предпочитат да минават през Италия например. Тук говорим за политики на европейско ниво.

Според мен решението трябва да се направи така, че условията да са ясни за България. Следващото решение на условията не трябва да минава през гласуване на министър-председателя.

Нашата позиция е че искаме ясна дата – за влизане в Шенген. Решението трябва да се приеме така, че да не бъде прегласувано от Европейската комисия (ЕС).

Аз вярвам, че България доста се е придвижила напред. Политическите сили са структурирани така, че няма монопол върху това решение. Всичко се слага на масата за тази реформа”, добави той.

“Ролята на главния прокурор трябва да бъде сменена и той да не бъде монополист. Неговите права трябва да бъдат гарантирани от няколко човека.

Другото важно за мен е съдиите да бъдат независими. Време е, че идея да че прокуратурата е независима да бъде отменена.

Групите трябва да гласуват в консенсус. Надявам се, че лидерите ще си осигурят достатъчно депутати, за да гласуват за тази позиция. Има текстове, които са спорни.

Докато Конституционния съд не реши, нищо не е ясно. Той ще бъде част от крайното решение за съдебната реформа”, заяви Петков по повод съдебната реформа.

“Ако нямаме политическа воля, няма смисъл от този парламент. Спряхме да говорим за позициониране коя партия какво ще направи.

Вземе решение да не се решават наведнъж всички казуси, а един по един. Важно е да не смесваме много теми наведнъж, защото шанса да ги решим е по-малък. До Нова година ще работим само по конституцията и бюджета. Другото ще бъде след нова година”, каза съпредседателят на ПП във връзка с лидерските срещи и говорейки за това какви са отношенията му с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ще вземе ли ДПС една трета от регулаторите?

“Не, ДПС няма да вземе една трета” от регулаторите, твърди Кирил Петков

Припомняме, че преди седмица Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче съвсем уверено заяви, че при разпределянето на местата в регулаторите една трета ще отиде за ДПС.

Петков беше доста по-неясен от Атанасова за начина на “подялба” на постовете. Само на няколко пъти повтори, че преговорите ще са мното сериозни, дълги и че няма просто решение.

“Регулаторите не са като ябълки, те имат различни тежести. В зависимост от самия орган. Преговорите ще са много сериозни, няма да има просто решение. Така ще бъде структурирано, никоя партия да няма монопол. В последните месеци стана взаимен контрол, което е много хубаво”, обяви още той.

Петков, който преди дни заяви, че смята, че назначенията в регулаторите трябва да са политически, сега отново не даде ясен отговор дали стои зад тези си думи.

“Задължителното нещо, за което съм сигурен, е че котки в чували не бива да бъдат допускани. Решихме заедно, че в този момент качване на стандарта на номинациите трябва да е по-висок от номиналните назначения. Те трябва да имат достатъчно обществено доверие.

“Продължавам дори за себе си да се двоумя кой е правилният подход. От една страна съм сигурен, че котка в чувал не трябва да се пуска. Направихме това с НЗОК. В този момент качване на стандарта на номинациите трябва да е по-висок.

Първо да имат експертизата и достатъчно обществено доверие. Най-опасното за мен е хора със скрити политически зависимости, по-добре да има ясна политическа отчетност, отколкото да не се знае кой отговаря за него”, каза днес той.

На въпрос, ако шеф на регулатор е майка на депутат от ГЕРБ, това какво назначение е, Петков отговори: “Там поне е ясно, отговорността там е на ГЕРБ”.

“Регулаторите за мен ще бъдат огромен казус, очаквам битка там, не искам да влизам там, сега бюджетът и констутицията са ми много важни, за да отварям тази тема”, каза още той.

Най-опасно за мен са хора с политически зависимости.

Номинацията на КЗК е ясна. Отговорността там е на ГЕРБ. Това, към което се придържам е, че регулаторите са огромен казус, за които ще преговаряме през следващите си.

Бюджета и Конституцията са по-важни. Обещавам едно – ако дадена политическа фигура е неподходяща за поста си – няма да го подкрепим. Регулаторите не са като ябълки и имат различна тежест.

Трябва така да бъдат структурирани органите, че никоя партия да няма монопол да контролира контролните органи. Не може да си помислим да контролираме такива органи”, отсече Петков.

Пари за култура от корпоративния данък

След като вчера се разбра, че “Продължаваме промяната – Демократична България” и ГЕРБ са постигнали договорка за увеличаване на парите в редица сектори, като култура, здравеопазване, образование, сигурност и т.н., днес Петков обясни и от къде ще дойдат парите.

Те ще са от въведения корпоративен данък от 15% за мултинационалните корпорации и големите български компании. Облагането беше гласувано на 12 декември на второ четене. С него допълнителните печалби на този тип компании ще се облагат с допълнителен данък и с национален допълнителен данък.

Минималното ефективно данъчно облагане ще се прилага за фирми с оборот от най-малко 750 млн. евро или левовата им равностойност.

Петков уточни, че този данък ще се приспада на всички компании, които инвестират. Той очаква от него в хазната да постъпват около 350 млн. лева.

“Относно демонтажа на Паметника на Съветската армия бих искал да разгранича руските паметници, които са построени за почит към падналите в турското робство и съветските паметници.

Фигурите от паметника ще бъдат възстановени и ще бъдат поставени на място, където хората да могат да ги видят.

Той няма да бъде най-високия паметник. В момента текат процедури по възстановяването му и след това ще бъде избрано място в София, където хората могат да го видят”, завърши съпредседателя на Продължаваме промяната.

“Не виждам символ в това, че Бойко Борисов е настанен в кабинет на Тодор Живков”, каза той, попитан за новия кабинет в Партийния дом на Борисов, който в годините след промените беше бодигард на бившия т. нар. Първи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts