| | | |

Хвръкна главата и на третата фигура от МОЧА (Снимки)

Четвърти пореден ден продължава демонтажът на централните фигури от Паметника на Съветската армия. Въпреки лошите метеорологични условия и дъжда, двама работници са издигнати с кран до най-високата точка на монумента и продължават работата си, предава БТА.

Полицейското присъствие около паметника продължава да бъде засилено. Има два реда ограждения, които подсигуряват периметъра около паметника.

БТА припомня, че със свое постановление правителството е предвидило 260 000 лв. за ремонт и възстановяване на Паметника на Съветската армия.

Сумата е за финансово осигуряване на необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправка и заздравяване на мемориален комплекс „Паметник на съветската армия“, възложени на областния управител на област София в качеството му на държавен орган, който, съгласно Закона за държавната собственост, управлява имота – частна държавна собственост, пише в постановлението.

Процесът по демонтаж започна на 12 декември.

Областния управител на София-град Вяра Тодева обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани.

След което се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация. Областният управител припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите.

Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БТА
снимка: БТА
снимка: БТА
снимка: БТА

Similar Posts