| | | |

Румен Радев връчи орден „Мадарски конник“ първа степен на Херо Мустафа ВИДЕО

Държавният глава Румен Радев удостои днес с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на САЩ у нас Херо Мустафа.

Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков” 2.

Държавното отличие се връчва за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ и за разширяването на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

Посланик Херо Мустафа е в страната ни от 2019 г., а на нейно място през пролетта се очаква да пристигне Кенет Мъртън.

Той беше утвърден през декември м.г. от американския Сенат да бъде следващият посланик на САЩ в България.

Неговото назначение показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България, заявиха тогава от американското посолство.

С орден “Мадарски конник” се награждават чужди и български граждани за особено големи заслуги за установяването, укрепването и развитието на двустранните отношения с България, се посочва на сайта на президента.

Орденът е с лента с българския национален трибагреник, има две степени – първа и втора, и две категории – без мечове (връчва се на граждански лица) и с мечове (връчва се на военни лица).

„Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и личния принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България. Тя работи всеотдайно за развитие на политическия диалог и разширяване на сътрудничеството”, заяви президентът Румен Радев.

“Бяха постигнати конкретни резултати и бяха сключени конкретни спогодби. Ние ще продължим и напред да разчитаме на САЩ за модернизирането на нашите военни сили и за укрепваме на енергийната ни сигурност.

Искам още веднъж да изразя дълбоката си благодарност. С вашия успешен мандат, вие оставяте една успешна страница в двустранните ни отношения.

Желая на Вас и на вашето семейство здраве, благополучие и на добър час”, категоричен бе Румен Радев.

Посланик Мустафа заяви, че за нея е голяма чест да бъде удостоена с орден “Мадарски конник”. “Гордея се, че САЩ и България са приятели, партньори и съюзници. Ще се гордея, ако и аз съм допринесла за това.

България е изключителен ценен член на НАТО и на ЕС.

България е стратегически партньор на САЩ, каза тя и допълни, че трябва да отбележат победите си като засилването на НАТО, модернизацията на военните сили, изразяването на силната подкрепа на България за Украйна, приветстването на нова бойна група на НАТО, сигурността на България е сигурността и на САЩ, също така в развитието и задълбочаването на икономическите ни системи.

“САЩ подкрепя България в борбата с корупцията, но промяната може да дойде само отвътре”, заяви тя.

“Връзките, които скрепяват нашите народи са много по-силни”, каза посланик Мустафа и допълни, че ефективната дипломация се гради на добрите отношения, толерантност, надежда, оптимизъм и състрадание.

Надявам се, че това именно ще запомните от мен, каза тя и добави, че ще бъде и занапред посланик на българската култура.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts