| | | |

Христо Иванов: Недопустимо е политици да се намесват в програмата на БНР директно

“Всички трябва да разбираме, че е недопустимо политици да се намесват в програмата на БНР директно. Никой няма интерес да създаваме впечатлението, че има такава намеса, България няма интерес”.

Така съпредседателят на “Демократична България” коментира и казуса около неизлъченото интервю с посланичката на Русия Елеонора Митрофанова, провокиран от коментар на водещата Силвия Великова, че то е свалено от ДПС и Делян Пеевски.

За това съобщи нейният колега Петър Волгин, разговарял с Митрофанова, който обясни, че решението е на Програмния съвет на Българското национално радио, а причината била намесата на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Междувременно от ръководството отхвърлиха опитите за намеса в редакционната политика на медията в позиция до медиите.

“Същевременно е много важно да установим, че когато става дума за Националното радио, а не някакво си радио, е много важно да има установени стандарти. При толкова разделено общество и толкова гледни точки – трябва да има ясни стандарти.

За да стигнем до яснота какви са тези стандарти, приложими към конкретното интервю и казус, много е важно Програмният съвет на БНР да излезе с много подробен доклад по този случай”, настоя той.

“Било ли е съгласувано това интервю? Защо? С какви съображения? Ако съдържанието му по някакъв начин е било проблематично, на кои конкретни норми и стандарти те не са отговаряли.

За да можем да видим дали наистина става дума за политическа намеса, или наистина има някакъв проблем”, каза Иванов.

Според него, трибуната на БНР е национален ресурс и как той се използва, трябва да бъде въпрос на ясни стандарти.

За управлението “Искам България да продължи да има правителство в тази ситуация и поради факта, че основната логика на Конституцията е да има правителство, каза пред БНР Христо Иванов, лидер на “Да, България” и съпредседател на “Демократична България”.

“Това правителство е единственото, което в момента мога да си представя. То показа, че води до резултати.

Когато има по-добра политическа алтернатива, аз съм готов тя да бъде обсъдена. И самата опозиция към момента не може да извади алтернатива и се отказаха от вотовете на недоверие, а обещаха”.

По думите му след петте поредни парламентарни избори е станало ясно, че “никой не може да се надява на самостоятелно управленско мнозинство, да не говорим за конституционно, за което винаги сме казвали, че ще търсим широка подкрепа и на база на което заедно с БСП подкрепяхме кабинета “Петков”.

На въпрос възможно ли е приемането на закони и управленски политики без подкрепата на ДПС Иванов заяви, че отговорът се крие не толкова в аритметика, колкото във волята на българските граждани, многократно потвърдена на пет парламентарни избори.

“Въпрос на елементарен реализъм е да го възприемем и да се помъчим да боравим с тази рамка”, допълни още той.

Иванов коментира, че всички партии в парламента са във вътрешно състояние на фрустрация и безсилие, а ситуацията е сложна.

Той посочи още, че изборът на състава на регулаторите е въпрос с много голям залог и това вероятно ще породи голямо напрежение, но все пак заяви:

“Убеден съм, че ако подходим рационално, не просто ще избегнем кризата, а ще покажем, че можем да произведем добри новини.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts