| | |

ПОЗИЦИЯ на БНР за неизлъчното интервю на Волгин с Митрофанова

Ръководството на БНР смята за недопустими и категорично отхвърля опитите за намеса в редакционната политика на медията. Случаят с неизлъченото интервю на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Н.Пр. г-жа Елеонора Митрофанова не трябва да бъде използван за политически цели и внушения.

Това съобщават в официална позиция от БНР.

Решението програма “Хоризонт” да не излъчи интервюто с г-жа Митрофанова в предаването “Политически НЕкоректно” на 16 декември е взето в съответствие с приетите правила за редакционната дейност в БНР и професионалните стандарти, в съответствие с обществения интерес, законовата рамка и Етичния кодекс на българските медии.

Програмният съвет, който включва директорите на националните, регионалните и дигиталните програми, е основният орган за саморегулация на медийното съдържание и се произнася за спазването на редакционните стандарти.

Според него, при реализирането на интервюто с посланик Митрофанова са нарушени чл. 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от редакционните стандарти,

които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не изглеждат благосклонни към позицията на събеседника и регламентират принципите при отразяване на военни действия и позиции на враждуващи страни.

Затова, на основание т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет препоръча на ръководството на програма “Хоризонт” интервюто да не бъде излъчено в ефир.

“Намираме внушенията за цензура за недопустими и спекулативни.

БНР като обществена медия строго се придържа към принципите за свобода на словото, обективност и независимост на медийното съдържание и плурализъм на гледните точки при спазване на най-високите професионални и етични стандарти,” се казва още в позицията на ръководството на БНР.

“СБЖ е против тези деструктивни тенденции и държи всички спорни ситуации да се решават чрез диалог, максимално отворени и прозрачни обществени обсъждания и допитвания, законосъобразно, със спазване на демократичните принципи.

Потвърждаваме и нашето последователно отстояване на правата на журналистите и свободата на словото.

Многократно през годините сме надигали глас в защита на всеки журналист, станал обект на натиск, ограничение или посегателство, включително и в защита на нееднократно атакувания, заглушавания и уволнявания Петър Волгин.

Сега отново потвърждаваме подкрепата си за правото му да изразява свободно своето мнение и да упражнява свободно достойната журналистическа професия. Както ще продължим да правим същото и за всеки друг колега.

Нарушението на свободата дори и на един журналист е нарушение на свободата на всички ни. Оставаме верни на завета на платилия с живота си следването на своята журналистическа съвест Йосиф Хербст: „Никому в угода, на никого напук”.

Това се казва в позиция на СБЖ по скандала.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БНР

Similar Posts