| | |

Вяра Тодева внесе в съда документите за демонтажа на МОЧА

Днес областният управител Вяра Тодева не коментира темате, но от нейната администрация съобщиха за БНТ, че са внесли в съда всички необходими документи, поискани от тях за законността на преместването.

Още веднъж подчертаха, че паметникът не се разрушава, а само демонтира и ще бъде възстановен на ново място.

Мястото на Паметника на Съветската армия е в Музея на социалистическото изкуство, заяви премиерът Николай Денков и добави, че той няма място в центъра на София, защото е пропаганден, няма културна ценност и не е военен.

“Това е част от овладяването на българската държава – с премахването на демокрацията от нея, от съответните навремето съветски окупационни войски, а след това и от тоталитарната държава.

Крайно време е да се разделим с това минало, то трябва да отиде в музеите. Не казваме, че трябва да изчезне, но то трябва да се изучава като част от нашата история”, заяви министър-председателят.

След правителственото заседание миналата сряда, лично културният министър обясни пред медиите, че монументът няма статут на паметник на културата.

В събота обаче Корнелия Нинова показа документ с дата 14 декември, с който Министерството на културата разпорежда незабавното спиране на всички дейности по рязане и преместване.

В документа, който според нея идва от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, се посочва, че Паметникът на Съветската армия попада в списъка с недвижимо историческо културно наследство.

Същият ден на сайта на Областната администрация бяха качени документи, от които става ясно, че още в края на март тази година Националният институт за недвижимо културно наследство е издал становище, че „Паметникът на Съветската армия не притежава статут на единична недвижима културна ценност”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts