| | | |

ВАС прекрати делото на “Възраждане” срещу демонтажа на МОЧА

Върховният административен съд обезсили разпореждане, постановено от Административен
съд София, с което е наредено да бъдат прекратени безусловно действията по демонтажа на паметника на Съветската армия.

Вчера върховните магистрати прекратиха и делото, заведено от Мая Манолова.

Със същото определение върховните магистрати оставят без разглеждане поради липса на правен интерес искането на Политическа партия „Възраждане” срещу действията на областния управител на област София по демонтиране, нарязване и премахване на паметника.

Върховните магистрати приемат, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като съгласно Административнопроцесуалния кодекс (АПК)

правен интерес за оспорване имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от него или за които той поражда задължения.

Нормата изрично предвижда, че наличието на правен интерес е абсолютна положителна процесуална предпоставка, обуславяща допустимостта на искането за прекратяване на действия, извършвани от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона.

„Възраждане” не е адресат на оспорените действия, казват съдиите.

Те посочват, че в специалния Закон за политическите партии и в, частност в чл. 2 от същия се
уточнява, че политическите партии са доброволни сдружения на граждани с избирателни права съгласно българското законодателство,

същите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите чрез избори или по други демократични начини, като използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели.

Политическата партия може свободно да изразява политическо отношение към действията на
административния орган,

но не разполага безусловно с процесуалното право да иска прекратяването им по съдебен ред, доколкото не е насочено пряко към засягане на нейни права и законни интереси.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук

Similar Posts