| | | |

Извънредно от НС! Депутатите в екстаз – приеха окончателно промените в Конституцията. Подробности.

На трето четене бяха приети промените в Конституцията. Това се случи след поименно явно гласуване на присъстващите в пленарна зала народни представители.

Народните представители започнаха третото гласуване на промените в Конституцията. То е поименно, съставено от място, като всеки обявява дали е “за”, “против” или “въздържал се”.

Имената на депутатите се обявяват по азбучен ред, на малко име. Промените в Конституцията освен със съдебната власт, са свързани и със служебното правителство на Народното събрание.

Преди това зам.-председателят на парламента и депутат от “Продължаваме промяната-Демократична България” Никола Минчев изчете проекта на промени за трето гласуване. Измененията в основния закон бяха гласувани вчера на второ четене в пленарната зала.


Гласувалите депутати са 237. “За” – 165, “против” – 71, един “въздържал се”.

Обявяването на резултатите от председателят на Народното събрание беше посрещнато с аплодисменти. Повечето депутати станаха на крака.

Промените най-общо предвиждат:

-Разделяне на съдебния съвет на два съвета – за прокурори и за съдии, като между тях ще има общо звено, което ще се събира само по ограничени въпроси;

-Президентът ще може да назначава и освобождава тримата големи, но ще има седемдневен срок за издаване на указ;

-Служебният премиер ще се посочва също от президента, но той ще избира от определен кръг лица, сред които директорът на БНБ и неговите заместници, омбудсманът и неговите заместници, председателя на Сметната палата или заместника му;

-Министрите и депутатите ще могат да са с двойно гражданство;

-Парламентът вече няма да се разпуска от президента и ще заседава до избиране на нов;

-Депутатите приеха при избора на ръководители на регулаторните органи да се спазват принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да се гарантира тяхната независимост. За да бъдат избирани, за тях трябва да са гласували две трети от народните представители;

-Главният прокурор ще е с петгодишен мандат, а съдебният съвет – по четири години.


С приетите поправки се ограничават правомощията на президента при съставяне на служебни правителства. При служебно правителство премиер ще се избира между списък от хора.

След критиките на конституционалистите председателят на Върховния касационен съд беше изключен от този списък. Изборът на служебен премиер ще бъде между:

-председателя на НС

-управител или подуправител на БНБ

-председател или зам.-председател на Сметната палата

-омбудсман или заместник-омбудсман

Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години без право на повторен мандат. А Висшият съдебен съвет се разделя на две – ВСС с 15 членове и прокурорски съвет с 10 членове.

Българи с двойно гражданство вече да могат да стават депутати, ако са живели последните 18 месеца в страната съгласно промените в конституцията.

Промените бяха приети с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts