| | | |

“Панда дипломация”: САЩ остават без панди, Китай поиска всички да се върнат незабавно

Всички панди от американски зоопаркове ще се върнат в Китай. Вашингтонският зоопарк ще се прости с Мей Сян, Тян Тян и техното бебе Сяо Ци Цзи със специално парти. Фестивалът ще продължи 9 дни, а през декември животните ще се отправят към дома си в Китай.

Китай има монопол върху пандите и той не ги продава, а ги дава под наем, често за стотици хиляди долара годишно.

Засега той не желае да продължи договорите с американските зоопаркове и експертите смятат, че това е поредният епизод от “панда-дипломацията”.

Гигантските панди гостуват в САЩ от времената на нормализацията на отношенията между двете държави след историческото посещение на президента Ричард Никсън в Китай през 1972 г.

Китай обикновено изпраща мечките в зоологически градини в дружествени страни като поощрение или благодарност. СССР например получи Пин-Пин през 1957 г., защото първи призна комунистически Китай.

В САЩ панди има още в Атланта и Сан Диего, но и те ще трябва да потеглят към дома си.

От зоопарка в Мемфис Китай си изтегли двете панди със скандал в началото на тази година.

Ле Ле започна да страда от сърце, а неговата приятелка Я Я залиня. Това даде повод на китайците да заподозрат американците в лошо отношение към животните.

Ветеринари от двете страни потвърдиха, че всичко е наред с пандите, но напрежението остана.

“Фактът, че всички панди ще бъдат изтеглени от САЩ в Китай до края на следващата година, има определено значение. Китайците действат по план. Те знаят какво правят,” коментира пред “Блумбърг” Елена Сонгстер, професор от калифорнийския Saint Mary’s College и автор на книга за китайската “панда дипломация”.

Източници на агенцията в Белия дом твърдят, че въпросът за пандите ще бъде повдигнат при преговорите с Китай в близките месеци.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts