| | | |

Ген. Наско ял от тортата с отрязаната детска глава, призна, че ПП-ДБ управлява заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС

Съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов най-после призна пред БТВ, че неговата парламентарна група управлява заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС.

Той посочи, че ГЕРБ и ДПС нямат мнозинство, но въпреки това управляват заедно с формациите на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Според Атанасов Пеевски води предизборна кампания вътре в ДПС и затова бил толкова хиперактивен в Партийния дом. Все още не е обсъждан въпросът дали при ротацията в началото на март месец ще има министри на ДПС.

Вътрешният министър Калин Стоянов ще е министър до ротацията и след това ще се прецени дали да остане на поста или не.

Атанасов очаква, че персоналният състав на следващия Министерски съвет ще бъде по съвместно предложение на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. “Така сме се споразумяли”, подчерта Атанасов.

Здравният министър проф. Христо Хинков засега също остава ресорен министър. Атанасов е сигурен, че ще намери политическа подкрепа за радикална промяна в службите.

Съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов съобщи, че сред парламента се обсъжда дали той да не стане конституционен съдия

Миналата седмица Народното събрание отвори процедурата по избор на своята квота от двама съдии в Конституционния съд, които трябва да заменят други двама с изтекли мандати.

“Има идея да стана конституционен съдия, но не знам дали там ми е мястото”, каза още Атанасов. Той допълни, че е готов да помогне, ако го потърсят за министър.

Атанас Атанасов каза още, че на коледното парти на ПП-ДБ е ял от тортата, украсена със отрязана детска глава и разчленени части от човешко тяло, наподобяващи на разрязания Паметник на съветската армия.

Атанасов е сигурен, че ще намери политическа подкрепа за радикална промяна в службите.

“Президентът Румен Радев пресолява супата с атаките си срещу промените в Конституцията”, коментира Атанасов критиките на държавния глава по повод ремонта на Основния закон.

Радев не може да преживее, че не управлява той и негов служебен кабинет.

“Излязохме от политическата криза. Г-н президентът е добре да ходи по света да ни представлява, не и да се занимава с това”, каза още той.

“Беше преодолян модела на едноличната власт – първо на Борисов, после на Радев. Сега властта е в парламента, където е дадена от народа.”

Власт възпира власт – мнозинството има редовни конфликти и това е гаранцията за ограничаване на корупционни модели, коментира Атанасов НЕкоалицията.

Атанасов е разочарован, че президентът Румен Радев не е казал нито една добра дума за правителството.

20 години чакахме за промяна в Конституцията, допълни депутатът. “Иван Гешев вече не е главен прокурор – това е сред важните решения за годината.”

Атанасов посочи още, че след промените в Конституцията и приемането на Бюджет 2024, сглобката ще започне с регулаторите и съдебните закони.

Регулаторите щели да се попълнят без квоти, като се вземат предвид личните качества на кандидатите.

“Такива парцелирания – не. Ще предлагаме доказани експерти и никакви квоти.”

Така депутатът Атанасов отговори на въпрос по Би Ти Ви дали ДПС ще получат една трета от председателските места в регулаторните органи. Тази позиция на “Продължаваме промяната – Демократична България” е била потвърдена за пореден път на обсъждане вчера.

Сглобката не се притеснява от промените в Основния закон и те не правят прокуратурата политически зависима, а отчетна и работеща, коментира Атанас Атанасов.

Попитан защо до неотдавна “Продължаваме промяната – Демократична България” са били на мнение, че Борисов не трябва да има достъп до властта, а сега управляват с него, Атанасов уточни, че такъв е бил гласът на народа.

“Сега Борисов не управлява еднолично. В определени сфери антагонистичните противоречия между различните части на мнозинството са гаранция срещу корупционните мрежи и тяхното ограничаване”, защити сегашната формула на управлението той.

Попитан каква промяна в прокуратурата е оглавяването ѝ от Борислав Сарафов, Атанасов посочи, че това е моментно състояние. “Демокрацията е сложно нещо и иска търпение и време”, допълни депутатът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts