| | | |

Зимата е тук! В петък започват валежи от дъжд и сняг

През нощта ще бъде предимно ясно, но след полунощ от запад облачността ще започне да се увеличава. Ще духа слаб югозападен вятър. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, по Черноморието малко по-високи, в София – около минус 3°.

Това прогнозира дежурният синоптик на НИМХ Ралена Илиева.

На 22 декември в 5 ч. и 27 мин. настъпва астрономическата зима.

В петък през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността ще е значителна.

Преди обяд в Западна България, а след обяд и в източните райони ще има валежи от дъжд. Привечер, с понижението на температурите, в Предбалкана и по високите котловинни полета дъждът ще се примесва със сняг.

В повечето райони валежите бързо ще спрат, а от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и да намалява.

Преди обяд вятърът ще е от югозапад, след обяд ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, в Северна България – силен и с него ще нахлува студен въздух.

Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София – около 5°.

В планините ще преобладава облачно време с валежи от сняг. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

По Черноморието облачността ще е значителна. Около и след обяд ще започнат валежи от дъжд, които до вечерта в повечето места ще спрат. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 8°-10°, близки до температурата на морската вода.

Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца и ще започне да се повишава.

В планините ще преобладава облачно време с валежи от сняг. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

По Черноморието облачността ще е значителна. Около и след обяд ще започнат валежи от дъжд, които до вечерта в повечето места ще спрат. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 8°-10°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 54 мин. и залязва в 16 ч. и 55 мин. Продължителността на деня е 9 ч. Луната в София залязва в 2 ч. и 55 мин. и изгрява в 13 ч. и 40 мин. Фаза на луната: три дни след първа четвърт.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts