| | | |

Кирил Петков: Разбирателството ни с ГЕРБ е висш пилотаж в политиката. Шансът да се избием е огромен

С ГЕРБ се конкурираме непрекъснато, но едновременно с това трябваше да извършим общи действия. Това е висш пилотаж в политиката. Той даде възможност за резултатите, които постигнахме.

„Следващата година може да погледнем с оптимизъм, това ни даде конституцията. Ние вече може да претендираме, че сме направили реформа, която е одобрена извън границите на страната. Доволен съм от промяната“

Това заяви Кирил Петков в ефира на bTV.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ коментира думите на президента Румен Радев, относно изнасилването на Конституцията.

„Доста агресивни думи на президента. Не искам да влизам в критика. Тези думи не бяха честни към неговите избиратели. Промяната в съдебната система и чувството за безнаказаност бяха променени.

Хората отвън виждат, че тези неща не са измислени. Радев осъзнава много добре, че създадохме политическа конкуренция, която е много добра за системата.

Алтернативата на това управление беше поредица от служебни кабинети. Но избирателите ни сложиха там. Искаше ни се да контролираме всичко, но стигнахме до паритет. Същото е било и при ГЕРБ.

Ежедневието беше много трудно, но постигнахме резултати. За първи път имаме толкова прозрачен бюджет. Няма нищо скрито. И ние и ГЕРБ решихме всичко да си го напишем и сложим открито в бюджета.

Сега не трябва един министър в някоя тъмна стая дали ще даде пари на някоя община. Пуснахме лампите в стаята. Инфлацията е паднала под 6%, а доходите са между 10-15%.“, каза Петков.

Ето какво каза за фактора ДПС в приемането на промените:

„ДПС трябваше да бъде там. В преговорите за Конституцията нямаше голяма опозиция. Аз очаквах, че ще има по-голям отпор от ГЕРБ и ДПС.

Ще видим когато започнем да пълним институциите с хора. Трябва да изберем професионалисти.

Двете формации казваха колко са недоволни от един или друг. Но нямат достатъчно сила. Както и ние. Беше очевадно.

Доволен съм, че счупихме една перманентна власт, която се криеше в прокуратурата. Пуснахме лампите в стаята.

Как работи тази система? Едни хора в прокуратурата се наричат независими, а аз не мисля, че има българин, който да вярва в това. Абсолютен факт е, че за тази огромна промяна в конституцията, която дава резултати и за Шенген, трябваше да участват и ДПС, обясни той

“Другото, което ни даде Конституцията, е възможността да претендираме, че сме направили реформа в съдебната система по начин, по който да ни вярват и навън.

След гласуването получих съобщение от Марк Рюте, премиерът на Нидерландия, който ме поздрави“, посочи Петков.

Карахме се на първия ред, но накрая в момента нито един министър не може да има политическа сигурност. Това непрекъснато вдигане на напрежението не дава на нито един министър да си помисли за корупция. Трябва да е пълен глупак.

Сега ни предстоят регулаторите и едва тогава ще стигнем до ротацията на премиерския пост“.

“Шансът да се избием е огромен. На никой не му е лесно. И ние не сме лесен партньор, но си дадохме почивка. Януари сядаме. Всеки ще представи кандидатурите.

Запитан вярно ли е, че като кандидати за Конституционния съд се спрягат ген. Атанас Атанасов от ДБ и шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасов, каза:

Дадохме си почивка сега. Януари ще седнем, всеки ще има възможност да си представи кандидатурите.

За конституционния съд, включително и с ген. Атанасов и с Христо Иванов, си говорихме да е човек, който всички биха подкрепили. КС е като втора камера на парламента.

Това, което може да работи като методика, е да има критерии, които са минимални. От там нататък всеки трябва да си носи отговорността за предложенията.

Той се обърна и към народа.

“Побъркахме ви от драми, но ако погледнем резултатите за икономиката, Шенген, бюджетът и Конституцията – случиха се нещата. Вземете си въздух. Колкото и да са тежки битките, нетният резултат за хората е добър“, категоричен бе той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts