| | | |

България е отказала правна помощ на Русия за взрива на Кримския мост

България е отказала правна помощ на Русия по делото за взривяването на Кримския мост.

Това става ясно от отговор на руската главна прокуратура до “Ведомости”. Не е ясно каква точно помощ и кога е искала Москва.

Мостът, който свързва анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров с Таманския полуостров в Краснодарския край, беше взривен при неясни обстоятелства на 8 октомври 2022 г.

Ден след това шефът на Руското следствие Александър Бастрикин докладва на президента Путин, че атаката е подготвена от украинските спецслужби с помощта на руски граждани и на чужди страни.

Според руското разследване взривът е причинен от камион, който се е движил по маршрута – България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.

Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за Русе в началото на август. В резултат на взрива са се запалили резервоарите с гориво на влака, който е преминавал по моста.

В информация на руските медии се споменава фирма “Балтекс Кепитъл”, която била сключила договор за товара с украинска фирма в началото на август и товарът пристигнал в Русе.

Такава фирма обаче няма регистрирана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската фирма “Тиваком”.

След обвиненията на Кремъл последва реакция от страна на българското правителство, което отхвърли твърденията на руското следствие.

“Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност.

Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут”, обяви в официално съобщение правителственият пресцентър.

Въпреки това служители на ГДБОП и Агенция “Митници” иззеха документи и видеозаписи от държавната компания “Свободна зона – Русе” в издирване на товара, посочен от Кремъл.

Софийската градска прокуратура пък се самосезира и започна проверка, която възложи на МВР и ДАНС.

Тогавашният главен прокурор Иван Гешев окачестви версията за българска следа във взрива като “поредната руска хибридна атака срещу европейската общност”. Въпреки неговата категоричност, прокуратурата не е съобщавала да е прекратила проверката.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts