| | | |

Главсекът на МВР с ексклузивни новини за убийството на Алексей Петров и кораба с кокаин на Домусчиеви

Трима от задържаните на кораба “Верила” са криминално проявени.

Това заяви пред Нова телевизия главният секретар на МВР Живко Коцев, правейки равносметка на отминалата година.

Имат известни прояви на територията на България – за кражби, увреждане на имущество, разказа той.

“Аз съм изключително самокритичен към своята дейност. Обективно, ако трябва да наредим на листа на провалите, считам, че през последните години все още не можем да възстановим общественото доверие и уважение на гражданите към системата.

Все още считам, че е накърнен престижът на министерството, липсва достатъчно мотивация на служителите. Загубена е приемствеността, като че ли между старите опитните и неопитните служители.

И може би от гледна точка на обществото забавените разследвания са в листата на пропуските”, посочи главният секретар на МВР.

“Ние, с министър Калин Стоянов, вложихме доста сили и енергия да преустановим развитието на тази негативна тенденция.

Да върнем вътрешните регулаторни механизми. Да проявим нетърпимост към нехайните служители, към тези, които са превишили закона. Да върнем самочувствието на служителите в министерството”, каза още той.

Бяхме изправени пред огромни предизвикателства. Сериозни ангажименти с незаконната миграция, борбата с каналджийството, киберсигурността, борбата с пътния травматизъм, противодействие на наркоразпространението, превенцията на домашното насилие, обобщи годината Коцев.

„Все още не можем да възстановим общественото доверие и уважение към системата“, призна той.

По думите му, забавените разследвания са в листата на провалите.

Като успех той посочи възстановеното взаимодействие с прокуратурата, както и с други институции.

След приемането на промените в Наказателния кодекс по отношение на пияните и дрогирани шофьори се отчита сериозен спад в тези случаи. До момента има около 200 отнети автомобила, присъдите са близо 500.

“Тази мярка определено работи”, заяви Коцев.

Той коментира и разкриването на най-големия обир у нас.

“Беше отнета огромна сума пари. Установени са трима от участниците във въоръжения грабеж. Те са привлечени към наказателна отговорност, един е с постоянно задържане, друг изтърпява друго наказание”, посочи главният секретар.

Той уточни, че във връзка с обира се издирва още един човек. По отношение на това къде са парите, той заяви: “Работи се по този въпрос все още. Разследването не е приключило”.

Коцев обясни и докъде е стигнало разследването за убийството на Алексей Петров.

“Нямаме конкретен заподозрян. Но работим много сериозно, провеждат се множество процесуални действия.

През тази седмица прокуратурата направи кратък анонс по тази тема. Работим с партньорски служби. Определено това е тежко престъпление, предумишлено, и сме изключително ангажирани с колегите от прокуратурата, ДАНС”, посочи той.

По отношение на появилата се информация за четирима задържани той обясни: “Проверявани са някои лица за съпричастност, но до момента няма категорични доказателства за авторство или съпричастност”.

Коцев потвърди, че е търсено съдействие от ФБР за отключването на телефона на Алексей Петров.

“Необходимо е външно съдействие. Повярвайте”, увери той и използва случая да изтъкне колко е важно да имаме такива експерти у нас.

Коцев каза още, че се надява отключването на телефона “да даде светлина, да ни ориентира” за разкриването на убийството.

Устройството все още не е изпратено в чужбина.

“Ако бъде предоставен, това ще стане в рамките на няколко месеца. Изясняват се техническите въпроси”, поясни гласният секретар”.

Той потвърди, че знае къде ще бъде изпратен телефонът, но не пожела да го разкрие.

Коцев увери, че убийството на Алексей Петров ще бъде разкрито.

Той посочи и кога се очаква да бъде екстрадиран у нас заподозреният за убийството на Димитър от Цалапица – Рангел Бизюрев.

“Предполагам, че през януари Рангел Бизюрев ще бъде върнат обратно у нас, за да може да продължи пълноценно разследването и да се реши неговата съдба по делото”, заяви Коцев.

“Става въпрос за размяна на документи, съдебни актове. Предполагам, че януари ще бъде върнат обратно, за да може да продължи пълноценно разследването”, обясни защо се бави екстрадирането главният секретар на МВР.

Уволнени са 4 служители на МВР, продължават 9 дисциплинарни проверки във връзка с протестите пред националния стадион “Васил Левски”.

Никакви рискове няма към момента в страната ни за националната сигурност. Но увеличихме полицейското присъствие в критичните обекти, за да има спокойствие”, каза Коцев.

По отношение на използването на ТОЛ-камерите за засичане на нарушителите на пътя той каза:

“Надявам се най-късно до февруари-март да стартираме процеса. В момента се правят тестови замервания”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts