| | | |

Посланик Херо Мустафа сред гостите за 10-годишнината от атентата на Летище Бургас СНИМКИ

Посланикът на САЩ Херо Мустафа е сред присъстващите на възпоменателната церемония по повод 10-годишнината от атентата на бургаското летище.

За церемонията, която трябва да започне всеки момент, дойде и Ахмед Кьосев, баща на загиналия шофьор Мустафа Кьосев.

снимка 24 часа

Пред мемориала на шестте жертви на атентата – петима израелски граждани и българският шофьор, са се събрали роднини на жертвите, политици и общественици.

Сред тях са Цветан Цветанов, който оглавяваше МВР по време на атентата, началникът на ВМА проф.Венцислав Мутафчийски, кметът на Бургас Димитър Николов, депутати от БСП, ГЕРБ и ДПС, между които Петър Кънев, Кристиян Вигенин, Даниел Митов, шефове на спесслужби и полицията.

снимка 24 часа
снимка 24 часа

Както всяка година церемонията започва с минута мълчание в памет на жертвите и запалване на свещи на мемориалната плоча. Мерките за сигурност са засилени, снайперисти оглеждат района от покрива на една от сградите.

снимка 24 часа

10 години след кървавата касапница на бургаското летище двамата помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсеини – Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са осъдени задочно на най-тежкото наказание – доживотен затвор без замяна.

Присъдени са и рекордни обезщетения – над 100 млн. лв. Двамата се издирват с червена бюлетина от Интерпол.

Над 80 тома са материалите по делото, направени са повече от 100 експертизи, разпитани са над 150 свидетели.

Бомбата, поставена в раницата на предрешения с перука Мохамед Хасан ел Хюсеини избухва на 18 юли 2012 година в 17,23 ч.

Мощен взрив раздира летището, кълба дим се издигат над Бургас, а паркингът, където е бил автобусът с израелски туристи, е осеян с части от човешки тела. На място умира и камикадзето Мохамед Хасан ел Хюсеини, който е от френско-ливански произход.

снимка 24 часа
снимка 24 часа

Similar Posts