| | | |

Крачка напред: Турция с ключов ход за Швеция и НАТО

Комисия на турския парламент одобри протокола за присъединяване на Швеция в НАТО, съобщи телевизия ТРТ Хабер

Тепърва кандидатурата ще бъде внесена за гласуване в парламента, където управляващата партия на президента Реджеп Ердоган държи мнозинството.

Швеция и Финландия се отказаха от десетилетията военно необвързаност и решиха да се присъединят към НАТО, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Техните кандидатури бяха одобрени от всички членки на НАТО с изключение на Турция и Унгария. Двете страни в крайна сметка отстъпиха и Финландия беше приета като 31-ви член на Алианса през месец април. Швеция обаче чака вече 19 месеца.

През ноември комисията по външни работи на турския парламент не успя да постигне споразумение по текста.

Комисията по външни работи на турския парламент възобнови днес обсъждането на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвърза молбата на Стокхолм с получаване на одобрение от САЩ на искането Турция да закупи изтребители F-16, предаде по-рано днес Асошиейтед прес.

Белият дом подкрепи турското искане за закупуване на F-16, но в Конгреса има силна опозиция срещу продажбата на военна техника на Турция.

Турция, която е членка на НАТО, оттегли възражението си срещу присъединяването на Швеция към алианса през юли, но оттогава процесът на ратификация в парламента беше в застой.

Турция обвинява Швеция, че не приема достатъчно сериозно турските опасенията за сигурността, включително борбата й срещу кюрдските бойци и други групировки, които Анкара смята за заплаха за сигурността си.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts