| | | |

РЕЗИЛ! Контрера измисли пъклен план как да не дадем непотребните БТР-и на Украйна

Иво Мирчев, ДБ и ПП ни напълват с оптимизъм. Всъщност, трябва да им благодарим, че осветиха малко случващото се по темата с БТР-те.

Това написа в профила си Карлос Контрера.

Ето какво пише още той:

ДБ и ПП предлагат да даваме без пари БТР-и с отпаднала необходимост, нищо не получаваме, но това по думите им е добра сделка.

За какво са им били на МВР/Жандармерията тези БТР-и на склад толкова години, е интересно. В какво състояние са – също е интересно.

По отзивите на експерти във военното дело разбирам, че става дума за стари модификации, без въоръжении, някои ги наричат железници пачници даже.

Не съм експерт, вероятно ако се модернизират могат да бъдат полезни.

Прави ми впечатление, че ДБ и ПП яко се напъват да се докарат пред Брюксел и Вашингтон отново – дори с цената на непотребни за днешните бойни действия в Украйна доставки.

Важното е да се отчита дейност, да се баламосва оредяващият променкаджийски електорат и да се докараме пред натовските партньори колко сме лояни.

Странно как изведнъж стана ясно, че МВР разполага с тези машини след като вече години наред Българската армия се опитва да се сдобие с нови бронетранспортьори.

Няколко пъти конкурсната процедура бе блокирана, а не помня някой някъде да е споменавал, че МВР има БТР-и, които не им трябват.

Нещо повече, през последните години България бе залята от наводнения и пожари, при които се изискваше именно такава специализирана техника.

Защо МВР не ги използва? Защо се разчиташе отново на ресурса на армията, който ако слушате Мирчев е остарял и негоден и трябва да се раздаде до дупка.

В края на мандата си като министър Красимир Каракачанов завеща проект, който 150 бронирани бойни машини да се произведат в ТЕРЕМ (държавно предприятие), а холдингът да си избере партньори, с които да работи за тяхното оборудване.

Всичко потъна в папките на служебни и редовни правителства на ППДБ и ГЕРБ.

Само припомням, че така по времето на Каракачанов бяха модернизирани над 40 танка Т-72, които сега са по-добри и от най-добрите руски.

Сега се оказа, че МВР има 100 БТР-и, които ако се модернизират биха запълнили в голяма степен дефицита в Сухопътни войски, а от бюджета биха се спестили милиарди, които да се инвестират в бойна техника. Така обаче няма да има комисионни, нали.

Може би за това този вариант не се разглежда от новото правителство. Няма комисионни, няма потупване по рамото – няма сделка. Затова всички са запретнали ръкави да раздават и да обясняват колко е изгодно.

Но да си дойда на думата за моята камбанария. В понеделник ще внеса официално искане Фандъкова да изпрати запитване до МВР и МС и 10 от тези БТР-и да бъдат предоставени за нуждите на столичната аварийна служба.

Дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столична община има нужда от подобна високопроходима техника.

Половината от тези 10 спокойно може да оборудваме за гасене на пожари, другите да бъдат ползвани при бедствия и аварии като наводнения, снегонавявания и прочие. Вместо общината да се чуди какво и къде да закупи, ето решение.

Затова благодаря на Мирчев, че ни светна по темата. Вероятно и други общини също биха проявили интерес. Ето възможност да подобрим нивото на аварийно-спасителните екипи, на които разчитаме при бедствия и аварии.

Според експертите така или иначе тия 100 БТР-и са непригодни за бойни действия. Какво ще пращат в Украйна?

Подвижни мишени, железни самоходни ковчези ли?

Няма как двете твърдения да са верни – хем тези машини да са негодни за Българската армия, хем да са годни да влязат в бойни действия в Украйна. Или лъжем себе си, или украинците.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts