| | | |

ЧУТОВЕН ГАФ сътвори Денков с Шенген, Външно е в паника, а Борисов и Габриел на пожар…

Огромен гаф сътворил тази сутрин премиерът Никоай Денков, като обяви, че Австрия ни пуска по въздух и вода в Шенген.

Истината е, че към този момент българските власти нямат черно на бяло за такова решение на Виена, съобщава Епицентър.бг, позовавайки се на достоверни свои източници.

“След дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух”, каза тази сутрин преди заседанието на МС министър-председателят на Бъгария, без да се позовава на никакво официално решение на Австрийската държава.

В началото имаме Шенген за въздушните и морски граници, добави Денков, без да обяви дали страната ни има пътна карта за пълноправно членство в Шенген.

Прави впечатление, че на съвместния брифинг след заседанието на МС външният министър Мария Габриел говореше по-общо, без да влиза в детайли, защото беше наясно с гафа на началника си.

В момента Външно министерство е в паника как да реагира на изцепката на премиера, която поставя страната ни в изключително деликатна ситуация.

Дипломати въртят телефони, Борисов и Габриел водят спешни раговори с Брюксел и Виена, за да замажат гафа на Денков, казаха дипломати от кариерата, които недоумяват как е възможно премиерът на България да обяви решение на чужда държава, без официален документ за това.

“Такова политическо невежество не сме виждали за последните 30 години”, гневни са експертите ни по външна политика.

Денков даже си приписа заслуги за все още несъществуващото решение на Австрия, като неглижира усилията на всички правителства преди него за приемането на страната ни в Шенген.

“След 12 години без особен напредък по темата Шенген, днес може да се поздравим с безспорния успех на българската държава”, произнесе гордо Денков. Думите му веднага бяха определени от наблюдатели като критика към бившия премиер Бойко Борисов, който е най-дълго управлявал през посочените 12 години

Изказването на Денков бе по повод информацията изнесена вчера от Букурещ, че март 2024 г. България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода.

В официално съобщение на сайта на румънското вътрешно министерство се появи информация, според което България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 година, без позваване на официална позиция от Австрия.

Частичното приемане на страната ни в Шенген потвърди и премиерът Денков преди началото на днешното заседание.

В 17.00 часа председателят на Комисията по външна политика Бойко Борисов започна работно съвещание с министъра на финансите Асен Василев и с министъра на външните работи Мария Габриел, за да се види как да се излезе от конфузната за държавата ни ситуация.

Със срещата в Народното събрание на Бойко Борисов като най-опитния дипломат в страната се опитва да замазва гафа на Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts