| | | |

Борисов събра извънредно Габриел, Денков и Асен Василев, казаха цялата истина за Шенген ВИДЕО

Преговорите за Шенген продължават, окончателното решение ще се вземе от Европейския съвет

Това стана ясно след спешна среща в Народното събрание между председателя на Комисията по външна политика и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и премиера Николай Денков, вицепремиера и външен министър Мария Габриел и министъра на финансите Асен Василев.

Основна тема на разговора беше присъединяването на България към Шенген и Еврозоната.

„Днес беше представена информация, все още продължават преговорите, но има концептуално съгласие по основните елементи на споразумението тази година. Това, което направихме в тази среща сега, е да видим какви са следващите стъпки”, посочи Денков.

„Влизането в Шенген се осъществява с отварянето на въздушните и морските граници. Шенген е важна информационна система, до която достъп получават държавите, ползващи се с доверие, че няма да злоупотребят с нея.

По отношение на сухопътните граници – ситуацията в Европа в момента е особена.

Това показва, че ние се намираме в извънредна ситуация – отварят врата за Шенген и когато се успокои мигрантската вълна, когато започнат да падат поставените граници между другите европейски държави, тогава ще е най-подходящият момент да падне границата и за нас”, обясни министър-председателят и

допълни, че процедурата по прием в Шенгенското пространство е еднаква за всички страни и самата Австрия също е преминала през нея.

За нас присъединяването към Шенген е устойчив, дългосрочен ангажимент на България да продължи, както е казано в доклада на Европейската комисия, да охранява надеждно външните граници на Европейския съюз и да има стабилна система за управление на границите.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след срещата в Народното събрание.

Тя допълни, че преговорите не са завършили, преговорният процес е деликатен.

„Аз искам и в този момент да благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продължаваме в много конструктивен дух да изчистваме и последните детайли, защото всички смятаме, че имаме една цел – България и Румъния въз основа на резултатите и това, което са заслужили,

а именно – присъединяването към Шенгенското пространство, да го отчитат и в следващите си стъпки и съвместна работа не само с колегите от Австрия, но и с колегите от всички страни членки от Шенгенското пространство“, допълни Габриел.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че докато не се отворят сухопътните граници, няма да бъде постигнат крайния ефект.

“България ще преследва тази цел, докато тя не се случи”, подчерта Василев.

По отношение на изпълнението на критериите за еврозоната министърът на финансите Асен Василев обясни, че според предварителните данни за бюджета за тази година ще има по-малък дефицит от очакваното. Той ще бъде 2,5, а не 3%.

„Ще остане 1 млрд., който ще ни остане, който може да бъде използван другата година да си помогнем за общинските проекти“, поясни той.

По думите на Василев, тези цифри опровергават всички черни сценарии за това, че държавата ще фалира. „Този критерий е напълно покрит за тази година“, подчерта той.

„Единственото, което остава, е критерият за инфлацията. До голяма степен тя е внос в България“, посочи Василев. Според него до юни-юли следващата година и този критерий за еврозоната ще бъде покрит. Той изтъкна и важността на новия закон за БНБ.

„Това че Шенген се отвори, е много добра новина. Пълният ефект за българската икономика няма да се постигне докато не се отворят сухопътните граници.

За нас е много важно нашите австрийски партньори да са наясно, че България ще преследва тази цел изключително упорито, тъй като това е ръст за българската икономика и облекчение за всички български и европейски фирми“, изтъкна финансовият министър.

Станислав Анастасов от ДПС заяви от името на парламентарната група:

“Искам да изразя задоволството си и на ДПС, че отборната работа дава резултати. Това, което ние вършим в либералното семейство, под ръководството на лидера на парламентарната ни група г-н Делян Пеевски виждате, че дава резултати.

Говоря успеха са Нидерландия и полезния натиск от нашите либерални партньори в Австрия. Ние ще продължим тази работи като партия и парламентарна група, но и в либералното семейство през моя колега Илхан Кючюк и другите ни евродепутати”.

“Ще продължим работата по всички онези теми, които са свързани с нашето пълноценно членство в ЕС и НАТО, така че българските граждани и бизнесът да могат да видят всички ползи. Това е гарантирано от председателя на парламентарната ни група г-н Пеевски”, добави той.

„Искам да ви помоля за повече оптимизъм. Тъй като съм част от всичко това, което хората правеха, в лицето на премиера Денков, на Кирил Петков, Мария Габриел, Калин Стоянов, на огромна армия от българи, които успяхме да придвижим България към Шенгенското пространство“, заяви председателят на комисията по външна политика Бойко Борисов.

„Най-ценното са сухопътните граници, които ни остават, и ние няма да се откажем от тях. Но ползването на шенгенската информационна система означава друго доверие към България“, подчерта той.

„Най-малко биха ни задоволили тези резултати без сухопътните граници. В последните години ставаме свидетели на огромен брой трафиканти вътре в страната, загинали полицаи. Това не можеше да не се отрази в чуждите медии, специално в Австрия“, каза Борисов.

Той изтъкна огромния труд на МВР и Гранична полиция в борбата с трафика на мигранти.

„Ние създадохме мнозинства, които решиха всички проблеми. Ние за дни свършихме всички тези работи. Огромен труд“, заяви Борисов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts