| | | |

Разводът на “Промяната” с Бачийски отстрелва от поста областния на Бургас

Пламен Янев нямало да остане след ротацията на Денков с Габриел, дори било възможно да бъде сменен преди март

Сменят областния управител на Бургас Пламен Янев. Това прогнозират засега неофициално от “Продължаваме промяната”, след като преди дни бургаската структура свали доверието си от депутата Константин Бачийски.

снимка: Архив

Янев е особено доверен човек и член на Управителния съвет на партия Средноевропейска класа (СЕК), чийто лидер е Бачийски.

Затова и от “Продължаваме промяната” очаквали загубата на доверие към Бачийски да рефлектира върху Янев, който и без това не се ползва със силни симпатии сред управляващата партия.

Янев, който дойде от частния бизнес, се труди от година в държавната администрация

Първо бе назначен като зам. областен управител при правителството на Кирил Петков, а от 1 август е титуляр при новата власт.

Управлението на Пламен Янев се описва като безлично, а основателно или не за последните 5 месеца успя да си навлече доста врагове както в партийните среди, така и в местната администрация.

Бургаски общинари се ядосват, че им спира решенията по целесъобразност, а не по законосъобразност. Такъв бе примерът в Царево, където Янев блокира продажбата на 725 дка общинска земя на частна фирма.

В хладни отношения е с местната власт и в Бургас, която го обвини в пасивност покрай случая с пропадналата след силна буря велоалея към кв. “Сарафово”.

Общината очакваше от него бързо да внесе в регионалното министерство доклад с искане на средства за възстановяване на крайбрежния път. В отговор получи от Янев обвинения, че трасето е построено незаконно и заплаши с прокуратурата.

По-голяма експедитивност се очакваше от Янев и за ремонта на яз. “Ясна поляна”, но той започна да успокоява, че забавянето няма да доведе до режим на водата в курортите на юг.

Страстите между община Бургас и областния отново се нажежиха преди празниците, след като Янев се намеси в спор между жители на кв. “Победа” и частни собственици, затворили улици заради незавършена процедура по придобиването им от кметството.


Докато общината спазва някаква куртоазия в отношенията си с него като наместник на държавата, то общинските съветници не му цепят басма. Още след първата сесия на новоизбрания местен парламент съветници му поискаха оставката – почувстваха се обидени от него.

В поздравителното си слово Янев им каза, че заради ниската избирателна активност – 30%, не са представителна извадка на бургазлии.

На това първи реагира общинският съветник от КОД Георги Манев, който бе доскорошен лидер на СЕК, преди да я оглави Бачийски (двамата са в явен конфликт).

Освен поисканата оставка на областния, Манев е сезирал прокуратурата за бездействието му при наводненията в Царево през септември, както и за пропадналата алея към “Сарафово”.

Той оспорва в съда и конгреса на СЕК, на който Бачийски е станал лидер, а Янев влязъл в УС на партията.

Показателно е, че в подписката за оставката на областния управител, адресирана до премиера акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и председателя на парламента Росен Желязков, се подписаха и съветниците от “Продължаваме промяната”, което беше ясен знак за охладняване на отношението към него.

От партията на Петков и Василев са му ядосани, че по време на местните избори е показал пристрастия към съпартиеца си Бачийски, който се яви като кандидат за кмет от СЕК, след като ПП и Демократична България не се разбраха за общ фаворит в Бургас.

Хората на Христо Иванов издигнаха като независим другия депутат на ПП-ДБ от Бургас Димитър Найденов.

Накрая и двамата си разделиха по 7-8% подкрепа и по трима съветници от общо 51.

Обяснението на Бачийски да се яви като кандидат от СЕК бе, че има по-голям шанс от Найденов да стигне до балотаж. А на втория тур рамо щели да му дадат “Възраждане” и БСП, само и само Димитър Николов да не спечели 5-и мандат.

Като реакция на всичко случило се преди и по време на изборите се обяснява и оттеглената подкрепа за Бачийски от общинското ръководство на “Промяната”.

Оттам официално обявиха, че приключват всякакво сътрудничество с депутата на местно ниво.

Некоординирани и несъгласувани действия и пълна липса на екипност; недобронамерени публикации в медии и социални мрежи от близкия кръг на К. Бачийски; политическо говорене и послания в разрез с принципни позиции и политики на “Продължаваме промяната”; объркваща подмяна на оригиналния бранд на СЕК с цел позициониране на местно ниво като “оригинала на “Продължаваме промяната” в Бургас, са мотивите за разрива в отношенията с Бачийски.

Позицията обаче е на местната структура на “Промяната” и не обвързва централното ръководство, чийто мандатоносител според коализионното споразумение е СЕК.

От структурата на ПП не конкретизират “прегрешенията” на Бачийски към тях, но са категорични, че не могат да работят повече с него.

Според източници от ПП разривът е главно заради поведението на Бачийски преди и по време на местните избори.

Оттеглената подкрепа за него означава и свалено доверие и към областния управител Пламен Янев като негов доверен човек, казват от местната ПП.

“Затова красноречиво говори и фактът, че като общински съветници се подписахме за оставката му”, коментира председателят на общинската структура на ПП д-р Мартин Кръстев.

Самият Бачийски обяснява, че сваленото доверие към него е заради несъгласието му с политиката на ГЕРБ и ДПС и промените в конституцията, свързани с двойното гражданство, но пропуска вътрешнокоалиционните разногласия на местно ниво.

“Няма как да се примиря с влиянието на ГЕРБ и ДПС в управлението на държавата, както и с това чужди граждани да могат да бъдат народни представители, а още по-малко министри и премиери”, се казва в позицията на депутата по повод сваленото доверие.

Бачийски винаги е бил отявлен противник на ГЕРБ и ДПС и единствен от ПГ на ПП-ДБ гласува против правителството на Денков, но не и срещу самия него.

Според д-р Кръстев обаче оттеглената подкрепа е за разногласия по местни политики, които са се натрупали още преди изборите, и нямат общо с отношенията му към конституцията или държавното управление.

На това Бачийски отвръща, че за прекратено сътрудничество с него не може да се говори, тъй като такова не е имало с новите лица в “Промяната”, появили се преди 6 месеца.

Враждата му с ГЕРБ намери проявление и в плановете за стопанисване на бившето военно летище в Равнец. Там местната власт възнамеряваше да прави завод за производството на зелен водород и намери крупен датски инвеститор. Идеята обаче не се хареса на Бачийски.

Той я оспори пред бившия транспортен министър Николай Събев, въпреки че имаше решение на местния парламент и преминали процедури по сертификация от държавата на инвеститора.

Така Бургас загуби Равнец, след като изтече 5-годишният срок да търси инвеститор за бившия военен обект, за който Бачийски твърдеше, че може да превърне в българския Дубай.

За отявлен противник на ГЕРБ минава и Пламен Янев, който след назначаването си за областен побърза да изтрие всички постове във фейсбук срещу партията на Бойко Борисов.

От “Промяната” никога не са чувствали Янев като свой кадър, по-скоро с назначението му са удовлетворявали желанията на Бачийски, затова няма да е трудно да се разделят с него, коментират запознати с настроенията в “Промяната” на централно ниво.

Те твърдят, че след ротацията на Денков с Габриел със сигурност няма да остане областен управител, дори било възможно да бъде сменен преди март.

За бургазлии отстраняването на Янев няма да е загуба – той е слабо разпознаваем

Според запознати професионалната му биография като застраховател и служител в банка не е достатъчна, за да заема поста губернатор.

Преди 12 г. той бе областен координатор на партията на Меглена Кунева “Движение България на гражданите”.

Представител на партията на Бачийски бе и брат му – Добромир Янев, който преди 2 г. бе назначен за и.д. генерален директор на “Пристанищна инфраструктура”, но после бе отстранен заради подадена към турска банка информация за оферти от български трезори за обслужване на държавното предприятие.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts