| | | |

За 11 месеца са задържали над 18 хил. мигранти, предотвратени са 176 000 опита…

През януари-ноември 2023 г. са задържани общо 18 008 граждани на трети страни

Това показват последните данни на МВР за миграционната обстановка в страната. От ведомството отбелязват, че спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2022 г. (15 605) се отчита 15,4 % увеличение.

От януари до 30 ноември в незаконен престой във вътрешността на страната са установени 14 599 мигранти, което е с 31,5 % повече спрямо същия период на 2022 г. (11 106). Преобладават лицата от Сирия – 50,1 %, Афганистан – 32,7 % и Мароко – 11 %.

За същия период на вход на държавната граница са задържани 1560 души, а на изход без регистрация – 1849, допълват от министерството.

На 24 декември главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че през изминаващата година служителите на министерството са били изправени пред огромни предизвикателства, сред които ефективното противодействие на незаконната миграция и каналджийството.

По време на отбелязването на празника на „Гранична полиция” на 22 декември, директорът на дирекцията Антон Златанов определи 2023 г. като тежка и динамична, но и година на удовлетворение.

„Преодоляхме всички предизвикателства, работихме с хъс и въпреки лошото време и нерядко под негативен знак на обществения фокус, постигнахме успехи“, каза той.

По думите му най-значителният от тях е, че в края на ноември представители на 14 държави от Европейския съю приключиха мисията си по оценка на работата на българската „Гранична полиция“ с доклад, който е не само положителен, но и блестящ.

По данни на Главна дирекция „Гранична полиция“ до края на ноември са предотвратени към 176 000 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно на територията на България, което е увеличение с 13 % в сравнение със същия период на 2022 г.

Те са се завърнали самостоятелно във вътрешността на съседните държави, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, отбелязват от дирекция.

Оттам допълват, че е възможно част от самостоятелно завърналите се във вътрешността на съседни страни да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България.

Най-натоварена от началото на годината остава българо-турската граница, където миграционният натиск представлява над 99 % от общия миграционен натиск на държавната граница на България.

Към 175 500 са предотвратените опити на българо-турската граница, се посочва още в отчета на дирекцията. Също така се отбелязва, че заради действията на МВР общо над 193 000 незаконни мигранти са спрени по пътя им към Европа тази година.

През годината от МВР съобщиха за няколко неутрализирани престъпни групи за трафик на мигранти.

Един от последните случаи е от началото на декември, когато е разкрита група за трафик на мигранти в Плевенско, действала и на територията на съседни държави. Първите данни за дейността ѝ са от 2018 г.

Между 1000 и 3000 евро е плащал един мигрант, за да бъде трафикиран нелегално. Цената за тази услуга е зависела от крайната точка, до която е искал да достигне. Седем мъже са задържани.

На 16 ноември, при спецакция в София и Монтана, са задържани 10 души, сред които и двама лидери на престъпната група. Тя е извършвала незаконна дейност, свързана с набиране, укриване, превеждане и транспортиране на незаконни мигранти от Турция през България в посока Сърбия и страни от Западна Европа.

В някои от случаите мигрантите са били транспортирани от турско-българската до българо-сръбската граница директно, а в други – транспортирането е ставало на етапи. Организаторите на престъпната група са взимали между 3500 и 4500 евро на мигрант.

На 7 ноември, служителите от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), заедно с агенти от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), задържаха трима чужди и двама български граждани. Акцията бе извършена в координация с „Европол“.

Според събраните данни престъпната група поемала нелегалните мигранти в района на град Елхово и ги извеждала до определени точки в районите на Ямбол и Бургас. Осигурявала им транспорт и квартири за настаняване до и в град София, а в последния етап от реализирания трафик, извеждала нелегалните чужденци до граничната зона със Сърбия.

При друг случай от 21 октомври гранични полицаи спряха автомобил, в който бяха открити седем мигранти, като в раницата на единия е намерен 9 мм пистолет с пълнител и патрон в цевта. Задържан е и техният шофьор – 33-годишен от Монтана.

През август месец бе създадено Специализираното междуведомствено звено със съвместна заповед между Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи с цел подпомагане разследването за конкретните видове престъпления.

Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства. Акцент в работата на звеното са разследвания, свързани с трафик на хора и незаконна миграция.

В края на същия месец парламентът повиши наказанията за трафик на нелегални мигранти.

Превеждането през границата на страната на отделни лица или групи от хора вече се наказва със затвор от три до осем години и глоба от 5000 до 20 000 лева. При повторност наказанието е лишаване от свобода от три до 12 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или цялото имущество.

Също така, който по какъвто и да е начин противозаконно подпомага чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от 3000 до 10 000 лева.

През септември в страната се проведе полицейска операция за противодействие на нелегалната миграция. В нея участваха почти 5700 служители на МВР. При извършените действия са проверени 874 адреса, 9340 превозни средства и 14 153 души. Задържани са общо 266 души.

Годината беше белязана и от случаи на катастрофи и инциденти, свързани с незаконния трафик на мигранти.

На 17 февруари в софийското село Локорско бяха открити починали от задушаване в изоставен камион 18 мигранти, афганистански граждани. Общо са били превозвани 34 души.

По случая са повдигнати обвинения, включително на шофьорите на камиона. Разследва се както чия е вината за смъртта на мигрантите, така и организирана престъпна група за каналджийство.

Дни по-късно, нелегален мигрант от Афганистан загина при катастрофа на автомагистрала „Тракия“ в района на Чирпан.

Товарен бус е превозвал 46 нелегални мигранти. Пострадаха около 32-ма души, които са откарани в лечебни заведения в Стара Загора и Чирпан. Причината за инцидента е гръмнала задна лява гума, след което водачът е изгубил управление и бусът се е ударил няколко пъти в мантинелата.

В края на октомври двама души загинаха при гонка с мигранти на автомагистрала „Тракия”. Патрулен автомобил е подал сигнал за спиране на лека кола. Водачът не спрял, увеличил скоростта и опитал да избяга. След няколко километра загубил управление и се преобърнал извън пътното платно.

В автомобила са пътували 14 души. Установено е, че 12 от тях са чужди граждани, без документи. Водачът е 26-годишен българин.

При друг случай бус с мигранти катастрофира на входа на Брезник. В превозното средство са пътували около 30 души. Шофьорът на превозното средство със софийска регистрация не се е подчинил на полицейско разпореждане да спре. При инцидента имаше пострадали.

На международна конференция в Брюксел в края на ноември министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че над 90 % от лицата, участващи в каналджийските мрежи на наша територия, не са български граждани, а основната част от приходите от тази престъпна дейност се генерират извън страната ни.

„От началото на годината са образувани 1277 досъдебни производства за подпомагане на незаконното преминаване на границата и незаконния престой в страната, което е с почти 60% повече от същия период на миналата година.

Почти половината от всички досъдебни производства са образувани през последните месеци, след влизането в сила на новите законодателни промени.

Само в периода от август до октомври са иззети над 400 моторни превозни средства, използвани за превозване на мигранти.

Съществено е увеличен и броят на постановените присъди за такива престъпления.

За първите девет месеца на тази година са осъдени 809 лица, което е с 31 % повече от цялата предходна година и три и половина пъти повече от цялата 2021 г.”, отбеляза министър Стоянов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts