| | | |

Разширяваме ли бойната група на НАТО у нас: Христо Гаджев опроверга Тагарев

Каквото и да е участие извън мисии на НАТО и Европейския съюз минава през парламента. Разширяване на бойната група на НАТО у нас не се очаква в близко бъдеще.

Това припомни председателят на комисията по отбрана в НС Христо Гаджев.

Изказванено му дойде, след като министърът на отбраната Тодор Тагарев посочи, че

сред темите на разговорите в САЩ са били и темите за евентуално разполагане на войски на наша територия, както и подготовката на инфраструктура.

Председателят на парламентарната Комисия по отбрана Христо Гаджев поясни, че трябва да се вземе решение на ниво НАТО, но преди това страната ни трябва да е готова с военната инфраструктура, която да приеме това разширение.

“Преди всичко първо трябва да се вземе решение на ниво НАТО, а след това България да е готова с военната инфраструктура за да приеме това разширение. А с тези темпове това няма да стане следващите години. Няма как да каним войници, а да няма къде да ги приемем.

В бюджета за 2024 година има заложени средства за изграждане, но не сме на този етап все още. Има проектиране, но от ниво проектиране до ниво експлоатация има много път да се измине”, заяви Гаджев.

“Това, което прочетох като заглавия, като “искане на войски” и така нататък, нека да бъдат конкретни. Когато се говори в публичното пространство, трябва да се говори ясно и точно за какво става въпрос, за да не тръгват различни внушения и обърквания в обществото.

По многонационалната бойна група се работи от години, но за да може тя да бъде разширена, трябва първо да се вземат решения на ниво НАТО и второ – България да е готова с инфраструктурата,” добави Христо Гаджев.

От ГЕРБ ще чакат оценката за работата на министрите и оценката от парламентарните групи, преди да се произнесат дали Тодор Тагарев ще остане на поста си, обясни Гаджев.

“Нека първо да видим оценката на премиера и на предстоящия премиер. Тяхна оценка и тяхната комуникация с всеки един от министрите е най-важната,” добави председателят на комисията по отбрана.

Преди дни министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че ако му бъде предложено, вероятно ще остане на поста си и след ротацията. Той припомни, че не е обвързан с никакви партии.

Източник: БНР, Нова тв

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts