| | |

Украйна бие тревога: Опасност в Черно море! Русия е поставила на..

Броят на руските ракетоносци в Черно море се е удвоил, а на бойно дежурство са два кораба.

Това съобщиха от Силите за отбрана на Южна Украйна, цитирани от УНИАН и “Фокус”.

“В Черно море към момента има две фрегати – “Адмирал Макаров” и “Адмирал Есен” – надводни ракетоносци, съвместният залп на които е до 16 ракети “Калибър”. Нивото на ракетна опасност е много високо!”, отбелязват украинските военни.

Хората са помолени да бъдат нащрек за предупрежденията за въздушни нападения и да реагират незабавно.

Руски системи за противовъздушна отбрана са унищожили украинската противокорабна ракета “Нептун” над северозападната част на Черно море, съобщава междувременно Министерството на отбраната в Москва. Други подробности обаче не се привеждат към момента.

По-рано през деня предупреждение за въздушна атака прозвуча на два пъти в Севастопол, съобщи кметът на града Михаил Развожаев в канала си в Telegram.

Първата тревога продължи 25 минути, втората – 20. По време на въздушната атака градският транспорт в града бе спрян, а жителите бяха призовани да се приберат в укритията.

На 4 януари Михаил Развожаев съобщи, че Севастопол е претърпял “една от най-масовите атаки” от Украйна.

Тогава руското военно ведомство съобщи, че през последното денонощие над полуострова са били свалени 36 дрона и 10 ракети на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Русия е поставила на бойно дежурство надводен ракетоносец – фрегатата “Адмирал Макаров”, която има в готовност осем ракети “Калибър”.

Това е третата фрегата от проект 11356 (Буревестник) от клас “Адмирал Григорович” и е флагман и един от най-новите кораби на руския флот. Обявената дължина на фрегатата е 124 м, ширината – 15 м. Екипажът на фрегатата е 180 души. Бойният съд е въоръжен с оръдия, противовъздушна артилерия и ракетни установки.

“Адмирал Есен“ е втората фрегата от проект 11356 на въоръжение в Черноморския флот на Русия.

Корабът е в състава на 30-ти дивизион надводни кораби на Черноморския флот. На 7 ноември 2014 г. беше пуснат на вода. Основната ударна мощ на кораба са универсални пускови установки 3С14, способни да използват ракети “Калибър” и “Оникс”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts